Aankoop prestigieus vaartuig door Defensie roept vragen op

Volgens de recente uitgave van het Surinaams Economisten Blad heeft het ministerie van Defensie aangekondigd een prestigieus vaartuig voor het Nationaal Leger aan te schaffen, voor een bedrag van SRD 80 miljoen.

Deze aankoop wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om de Exclusieve Economische Zone (EEZ) te beschermen en de opkomende olie- en gasactiviteiten te ondersteunen. Het ministerie beweert dat de financiering afkomstig is uit besparingen door het afvloeien van 1000 personeelsleden, niet ten koste van de gemeenschap.

Dit nieuws roept echter belangrijke vragen op, vooral gezien de inefficiënties binnen de Kustwacht, die onvoldoende middelen heeft om de EEZ effectief te beschermen. Daarnaast speelt de kwestie van illegale visvangst door Guyanese vissers. 

Het Parlementslid Ronny Aloema meldde dat Frans-Guyana Suriname bij de EU heeft aangeklaagd, wat kan leiden tot een exportverbod voor Surinaamse vis—aangezien dit de al kwetsbare exportsector zou schaden.

IMF-beoordelingen hebben laten zien dat Suriname vooruitgang boekt, maar dat er nog grote uitdagingen blijven bestaan, waaronder fiscale tekorten en inefficiëntie. De voorgestelde leaseconstructie voor het vaartuig wordt gezien als een manier om het verbod op nieuwe leningen te omzeilen, wat de fiscale situatie verder zou kunnen verergeren.

Bovendien rijzen er vragen over de rechtmatigheid en transparantie van de aankoop, vooral omdat Damen Shipyard, de leverancier, eerder betrokken was bij omkopingsschandalen.

Het ministerie van Defensie wordt opgeroepen om volledige openheid te geven over de noodzaak van deze uitgave, zodat de bevolking de prioriteit van dit project goed kan beoordelen.

error: Kopiëren mag niet!