Bevindingen IMF-staf bij zevende beoordeling economisch hervormingsprogramma

Het Surinaams Economisten Blad bericht in haar nieuwste editie over de bevindingen van de IMF-staf tijdens hun zevende beoordeling van het EFF-programma voor Suriname. 

Volgens het IMF bevindt Suriname zich in een kritieke fase van economische hervorming. De beoordeling door een delegatie onder leiding van Anastasia Guscina leidde tot een voorlopig akkoord op stafniveau, wat Suriname toegang zou geven tot USD 62,5 miljoen, waardoor het totaal op USD 451,2 miljoen komt.

De IMF-missie bevestigde dat Suriname vooruitgang boekt bij het behalen van vele kwantitatieve doelstellingen, maar dat correctieve maatregelen nodig zijn om het primair begrotingssaldo te verbeteren. Het positieve resultaat van het EFF-programma begint zichtbaar te worden, met een geschatte economische groei van 3% en dalende inflatie. Echter, uitdagingen zoals capaciteitsbeperkingen en sociaal-politieke spanningen blijven groot.

De ontwikkeling van nieuwe olievelden, met productie die naar verwachting in 2028 begint, kan de langetermijnperspectieven voor Suriname verbeteren. Ondanks fiscale vooruitgang blijft de situatie uitdagend, deels door een tekort aan niet-belastinginkomsten en overbestedingen aan elektriciteitssubsidies.

Het IMF benadrukt de noodzaak van bescherming voor arme en kwetsbare groepen, met een focus op effectieve uitvoering van sociale bijstandsprogramma’s om hulpbehoevenden te bereiken, inclusief kwetsbare bevolkingsgroepen in het binnenland.

error: Kopiëren mag niet!