Waarschuwing voor alertheid rond vervalste  SRD 500 biljetten

Er blijken vervalste biljetten van SRD 500 in omloop te zijn. Op social media zijn foto’s gedeeld van de vervalste biljetten met de kenmerken. De nieuwe coupures van SRD 200 en SRD 500 werden eerder dit jaar geïntroduceerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De  moederbank kondigde de introductie van nieuwe coupures aan uit hoofde van de verantwoordelijkheid dat de circulatie van de Surinaamse dollar efficiënt is. 

De grotere biljetten hebben in de samenleving enige rust en verbetering gebracht en ervoor gezorgd dat de ATM-limieten drastisch zijn verhoogd. Rakesh Adhin,

Directeur Toezicht Kredietwezen tevens plaatsvervangend President van de CBvS, zei hierover: “De Surinaamse dollar heeft thans voor zijn bankbiljetten dezelfde denominatiestructuur als de euro (5, 10, 20, 50, 100, 200, 500). In Suriname is de uitbreiding van de denominatiestructuur met SRD 200 en SRD 500 ingegeven door het ongemak in het contante betalingsverkeer vanwege de historische inflatie sinds de introductie van de SRD in 2004.” Hij ging verder; “De introductie van de nieuwe coupures heeft geen inflatoire gevolgen.” 

Dit blijkt echter wel het geval te zijn. De CBvS gaf al eerder aan, dat met de introductie van de nieuwe coupures contante betalingen voor grote bedragen met minder bankbiljetten kunnen worden voldaan, wachttijden bij de ATM’s worden korter, terwijl de belasting op- en het uitvallen van deze machines minder wordt. 

Echter, in de afgelopen tijd is volgens het Korps Politie Suriname sprake van skimming. Hierdoor kunnen criminelen geld onterecht opnemen van klanten bij de  ATM’s. Er zijn volgens de politie veel aangiftes gedaan door benadeelden die aangeven geld te zijn kwijtgeraakt zonder dat zij dat hebben gepind bij de geldautomaat. De politie doet een dringend beroep op de samenleving, extra voorzichtig te zijn bij het pinnen. Met de vervalste biljetten moet de samenleving ook bij cash geld de biljetten in gaten houden en de veiligheidskenmerken nadrukkelijk controleren.

error: Kopiëren mag niet!