Ramnarain Rambaratsingh is bestuurslid van het Platform Surinaamse Diaspora (PSD). Dit platform zet zich al geruime tijd in om visumvrij reizen voor Surinamers naar Nederland mogelijk te maken. Rambaratsingh legt uit dat momenteel het visumbeleid zeer streng is en er veel klachten zijn over de gang van zaken bij VFS Global, het bureau dat de visumverzoeken afhandelt. “Onze persoonlijke gegevens liggen nu ergens bij een particuliere organisatie, wat zorgwekkend is”, zegt hij.
Het Platform Surinaamse Diaspora streeft ernaar dat Surinamers met een Surinaams paspoort zonder visum naar Nederland kunnen reizen.
Hoewel een Schengenvisum op dit moment nog niet haalbaar lijkt, ziet Rambaratsingh wel mogelijkheden voor een tijdelijke oplossing.
“We verzoeken minister Ramdin om contact op te nemen met zijn Nederlandse collega om te regelen dat Surinamers voorlopig zonder visum naar Nederland kunnen reizen, tegen betaling van de visumkosten.”
Rambaratsingh wijst op een recent voorbeeld waarbij Griekenland toeristen uit Turkije zonder Schengenvisum toeliet (lees de opmerking hierover van de redactie Dagblad Suriname).
“Dit heeft de relaties tussen de twee bevolkingsgroepen verbeterd”, vertelt hij. Hoewel hij erkent dat het een complex proces is, blijft hij hoopvol dat een vergelijkbare regeling voor Surinamers mogelijk is.
Opmerking van de redactie van Dagblad Suriname:
Het voorbeeld van Griekenland is eerder een van “visa on arrival” (visum bij aankomst). Deze procedure lijkt meer op een “visa on arrival” regeling. Dit betekent dat reizigers vooraf geen visum hoeven aan te vragen en te verkrijgen bij een consulaat of ambassade, maar in plaats daarvan het visum kunnen krijgen wanneer ze in het land aankomen. Bij visumvrij reizen hoeven reizigers vooraf of bij aankomst geen visum aan te vragen. Ze mogen het land binnenkomen met alleen hun paspoort en een eventuele toegestane verblijfsperiode.