Ondanks inspanningen om het onderwijssysteem in Suriname te verbeteren, blijven kinderen in het binnenland aanzienlijk achter. Recente informatie toont aan dat de ongelijkheid in toegang tot kwalitatief onderwijs nog steeds een groot probleem is, met name voor jongeren in afgelegen dorpen.
In Paramaribo en andere stedelijke gebieden hebben kinderen toegang tot de recent geïntroduceerde herkansingprogramma’s, die bedoeld zijn om hen tijdens de vakantieperiode extra begeleiding te bieden. Deze initiatieven zorgen ervoor dat leerlingen die achterlopen op schema, de kans krijgen om bij te spijkeren. De ontstane tekortkomingen gedurende de recente jaren in het onderwijs wil de regering op een dusdanige manier oplossen. Echter, deze voorzieningen blijven grotendeels afwezig in het binnenland, waar kinderen vaak afhankelijk zijn van beperkte middelen en ondersteuning.
Jongeren uit deze gebieden dringen er dan ook op aan dat de situatie snel aangepakt wordt. Ze blijven voet bij stuk houden, dat ook zij recht hebben op dezelfde onderwijskansen als hun leeftijdsgenoten in de stad.
Ze roepen de overheid en onderwijsinstanties op om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun woonplaats, toegang hebben tot dezelfde kwalitatieve onderwijsmogelijkheden.
Ondanks de verschillende wijzigingen en verbeteringen die in het onderwijssysteem zijn doorgevoerd, blijft het duidelijk dat de kinderen in het binnenland nog steeds de dupe zijn van een systeem dat er niet in slaagt hen gelijke kansen te bieden. De roep om een rechtvaardige spreiding van onderwijsvoorzieningen wordt steeds luider, terwijl het land streeft naar een inclusiever en rechtvaardiger onderwijssysteem voor alle kinderen.