TikTok heeft in een rechtszaak een nederlaag geleden die grote gevolgen kan hebben voor claims tegen social media. Een hogere rechter oordeelde dat een vrouw het videoplatform aansprakelijk kan stellen voor de dood van haar dochtertje in 2021.
Het meisje overleed op 10-jarige leeftijd toen ze meedeed aan de ‘blackout-challenge’, die de ronde deed in filmpjes op TikTok. In die filmpjes krijgen mensen tips over hoe ze zichzelf met alledaagse voorwerpen kunnen laten stikken tot het punt dat ze flauwvallen. Dat zou een adrenalinekick geven.
In het najaar van 2021 overleed de Amerikaanse Nylah Anderson doordat ze zichzelf had gewurgd met een handtas na het kijken van zo’n filmpje.
Haar moeder vindt dat TikTok schuldig is aan het overlijden, omdat het platform via algoritmes aanbevelingen deed voor filmpjes over de challenge.
TikTok verdedigde zich door te wijzen naar een bepaling uit 1996 in een federale mediawet. Die zegt dat online platforms niet verantwoordelijk gehouden mogen worden voor berichten of beelden die derden op hun sites plaatsen. In eerste instantie ging een rechtbank mee in dat verweer, maar in hoger beroep oordeelden rechters dat TikTok wel veel te verwijten valt.
Het dochterbedrijf van ByteDance verspreidde de verstikkingsfilmpjes namelijk ‘welbewust en doelgericht’, vinden de rechters. Daarom kan de rechtszaak rond de dood van Anderson doorgaan.