Kleine rijstboeren wachten opzetten rijstpelmolen af

In kringen rond kleine rijstboeren in Nickerie wacht men de ontwikkelingen af rond het opzetten van een rijstverwerkingsfabriek. Blijkens een persbericht van het Kabinet van de President is afgelopen woensdag tijdens de vergadering van de regeringsraad goedkeuring verleend aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om ten behoeve van kleine rijstboeren een rijstpelmolen op te zetten. 

Het opzetten van een rijstpelmolen is altijd een van de beleidsvoornemens geweest van LVV-minister Parmanand Sewdien om kleine rijstboeren in Nickerie minder afhankelijk te laten zijn van de grote rijstpelmolenaars als het gaat om een goede padieopkoopprijs. 

Met een eigen rijstpelmolen zouden boeren hun eigen opkoopprijs kunnen bepalen en daardoor een duurzame oplossing kunnen brengen in de situatie van afhankelijkheid ten opzichte van de grote rijstverwerkers.

In kringen van de rijstsector kijkt men uit naar de details en de uitvoering van de plannen.

In het persbericht van het Kabinet van de President wordt slechts gemeld dat er goedkeuring is verleend aan LVV om een rijstverwerkingsfaciliteit op te zetten. Over de vraag of de plannen reeds kant en klaar zijn voor uitvoering en hoeveel het gaat kosten wordt niets vermeld. In kringen van rijstboeren wordt gezegd, dat het opzetten van de rijstpelmolen nog binnen de huidige regeertermijn niet haalbaar is. Het is niet simpelweg de machines installeren, maar er komt nog veel meer logistieke zaken bij kijken zoals de bouw van de fabriek en droogfaciliteiten. Ook de financiering van dit product is niet duidelijk. 

Volgens kenners kost het opzetten van een gemiddelde pelmolen met droogfaciliteiten minimaal tussen de USD 1 miljoen en USD 2 miljoen. Ook hoe en door wie de bedrijfsvoering zal geschieden is niet duidelijk.

Er wordt op gewezen, dat in de negentiger jaren de FAL (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders)  ook al een rijstpelmolen in Nickerie heeft opgezet ten behoeve van kleine rijstboeren, met dezelfde doelstelling als nu. Uiteindelijk belandde die rijstverwerkingfabriek op de veiling en is in de handen gekomen van kapitaalkrachtige rijstondernemers. De rijstpelmolen van de FAL toen was een schenking uit India. 

error: Kopiëren mag niet!