Goudzoekers Koffiekamp die weg moeten uit concessies Zijin vragen vicepresident Brunswijk om oplossing

Een groep goudzoekers uit het dorp Nieuw Koffiekamp zijn woensdag getogen naar het Kabinet van Vicepresident Ronnie Brunswijk en gevraagd om diens interventie voor het vinden van een oplossing in de kwestie waarbij zijn door de leiding van goudmaatschappij Zijin zijn aangezegd zich te verwijderen uit haar concessieterreinen. 

Aan de goudzoekers is door Zijin een andere plek in haar concessiegebied aangewezen waar zij naar goud kunnen delven. De goudzoekers vinden de aangewezen plek niet geschikt. Ze vragen aan vicepresident Brunswijk om het daarheen te leiden dat zij nog enige tijd op de plek waar ze momenteel werkzaam zijn te mogen blijven. 

De goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp zeggen dat ze op het punt staan tot protestacties over te gaan, maar hebben toch besloten hun probleem eerst aan de vicepresident voor te leggen. Ze worden onder druk gezet om de huidige plek waar ze nu werken te verlaten.  Zijin stuurt beveiligingsmannen op hen af. 

Op de desbetreffende plek, die deel uitmaakt van het concessiegebied van Zijin, zijn enkele tientallen goudzoekers actief bezig voor een stukje broodwinning. Het zijn allen bewoners van het naburige dorp Nieuw Koffiekamp.  

Vicepresident Brunswijk, die de groep goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp te woord stond, wijst erop dat de regering niet zonder meer Zijin kan opdragen, maar dat met de leiding van het goudbedrijf gesproken zal worden. Daartoe heeft hij Natuurlijke Hulpbronnen-minister David Abiamofo geïnstrueerd contact op te nemen met Zijin. Bij dat overleg zal de regering trachten het daarheen te leiden, dat aan de goudzoekers respijt wordt verleend om tot eind dit jaar op de huidige plek nog door te mogen gaan met het delven van goud. Daarna zal verder gekeken worden. 

Minister Abiamofo zei dat deze kwestie opnieuw besproken zal worden  in het overlegplatform. In dit platform hebben zitting vertegenwoordigers van het dorp, het traditioneel gezag, Zijin en de goudzoekers. Vicepresident Bruswijk zegde de goudzoekers toe maandag uitsluitsel te zullen geven over de resultaten van het overleg met de leiding van Zijin.

error: Kopiëren mag niet!