Rijksmuseum Amsterdam koopt eerste druk magnum opus Maria Sibylla Merian

Het Rijksmuseum heeft een eerste druk verworven van Metamorphosis insectorum Surinamensium, Maria Sibylla Merians natuurhistorische meesterwerk uit 1705. Met de aankoop van dit hoogtepunt in de Nederlandse boekproductie van de achttiende eeuw is een bedrag gemoeid van 2 ton, afkomstig van fondsen en particulieren, aldus bericht Het Parool.

Met de aankoop van het rijk geïllustreerde Metamorphosis insectorum Surinamensium gaat een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling, aldus Alex Alsemgeest, conservator Bibliotheekcollecties. “De artistieke kwaliteit en wetenschappelijke vernieuwing, in combinatie met Merians persoonlijke geschiedenis en de koloniale context maakt dat het werk op alle facetten aansluit bij de verhalen die we in het Rijksmuseum vertellen.”

De in Duitsland geboren Maria Sibylla Merian (1647-1717) had al jong interesse in het bestuderen van insecten; ze kweekte zelf rupsen en maakte schetsen van details als de verpopping en de planten waarop de insecten leefden.

Nadat Merian kort in een Labadistengemeenschap in Friesland had geleefd, vestigde ze zich in Amsterdam. In 1699 trok ze met haar jongste dochter Dorothea Graff naar Suriname, waar zij insecten bestudeerde.

Bij terugkomst werkte zij samen met haar beide dochters aan Metamorphosis insectorum Surinamensium, haar magnum opus, waarin ze als eerste de transformatie van rups naar vlinder in de natuurlijke habitat liet zien. 

“De eerste druk van de Metamorphosis werd in 1705 door Merian in Amsterdam uitgegeven, en naar keuze gebonden met een Latijnse of Nederlandse tekst. Het boek bevat 60 handgekleurde platen van onder meer rupsen, vlinders en spinnen die zijn afgezet (ingekleurd) met diepe kleuren en rijke schakeringen. Bijzonder is dat er ook beschrijvingen zijn van de omstandigheden waarin de informatie werd verzameld. Merian maakte gebruik van de kennis van tot slaaf gemaakte mensen en de oorspronkelijke bewoners van Suriname”, zo is te lezen op de website van het Rijksmuseum.

error: Kopiëren mag niet!