Welke nationaliteit krijgen baby’s geboren binnen onze wateren en luchtruim?

De directrice van het CBB, Anastatia Kanapé-Pokie, geeft Dagblad Suriname uitleg over de regelingen en de hiaten in de wetgeving betreffende baby’s die geboren worden binnen de wateren en het luchtruim van Suriname.

“Onze huidige wetgeving is ongeveer 160 jaar oud”, begint Kanapé-Pokie. “De artikelen 27, 28 en 29 van het Surinaams Burgerlijk Wetboek behandelen de geboorte tijdens een zeereis. Omdat er destijds nog geen vliegtuigen waren, is geboorte tijdens een vliegreis niet in deze wet opgenomen. In zulke gevallen moeten we naar analogie van de huidige artikelen handelen.”

Er is echter hoop op modernisering. “In het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat weliswaar goedgekeurd is, maar nog niet in werking is getreden, is een nieuw artikel 19a opgenomen dat hierop inspeelt. Wanneer dit nieuwe BW van kracht wordt, zal artikel 19a gelden”, legt Kanapé-Pokie uit.

Artikel 19a regelt dat bij geboorten op Surinaams grondgebied tijdens een reis met een voertuig, schip of vliegtuig, de geboorteakte wordt opgesteld door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats waar het kind het voertuig of vaartuig verlaat. In geval van internationale reizen met in Suriname geregistreerde vaartuigen of luchtvaartuigen, moet de gezagvoerder binnen 24 uur een voorlopige geboorteakte opstellen en deze zo snel mogelijk naar Paramaribo sturen voor registratie.

Kanapé-Pokie benadrukt dat een duidelijke regelgeving belangrijk is gezien de unieke positie van Suriname als een logistiek knooppunt tussen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Ze hoopt dat de nieuwe wetgeving snel in werking treedt om de nodige juridische duidelijkheid te bieden.

error: Kopiëren mag niet!