President Santokhi praat dit weekend in Nickerie met padieopkopers

Tijdens zijn bezoek aan het district Nickerie komend weekend gaat president Santokhi een bespreking hebben met padieopkopers over de padieopkooprijs dit seizoen. Dat heeft hij dinsdag de Belangengroep Padieverbouwers toegezegd. 

De Belangengroep Padieverbouwers heeft tijdens de bespreking dinsdag over de schade compensatie een verzoek daartoe aan de president gedaan. Aan de president is gevraagd om het daarheen te leiden, dat dit seizoen een goede opkoopprijs van padie aan rijstboeren wordt geboden. 

De padieoogs in Nickerie is op enkele plekken al begonnen, en het is nog niet duidelijk wat de prijs van de geoogste padie gaat worden. De komende weken zal de oogst in intensiteit toenemen. Algemeen wordt een goede oogst verwacht zowel  wat betreft de padieopbrengsten per hectare als de kwaliteit van de padie. Dit seizoen zijn er geen meldingen geweest van calamiteiten.  

Kunstmest is in voldoende hoeveelheden beschikbaar en er is op tijd door boeren bemest. Water is in voldoende mate aanwezig , het heeft niet overmatig geregend en ziekten en plagen zijn weggebleven.

Verwachtingen

In kringen rond padieboeren is de verwachting dat er een opkoopprijs zal worden geboden van tussen de SRD 800 en SRD 900 per baal van 79 kilogram. Vorig seizoen kregen boeren in de praktijk gemiddeld een opkoopprijs van SRD 650 per baal. Aanvankelijk werd hen een prijs geboden van SRD 850, maar die ging gaandeweg de oogst omlaag. Daar tegenover kampten rijstboeren met verhoogde productiekosten vanwege het tekort aan irrigatiewater. Ze hebben daardoor water moeten oppompen en de kosten voor brandstofverbruik liepen flink voor ze op. Voor de geleden verliezen en schade eisten ze compensatie en daarover is deze week overeenstemming bereikt met president Santokhi.

Betrouwbaarheid cijfers LVV

Over hoeveel hectare dit seizoen is ingezaaid bestaat onduidelijkheid. Wel heeft Landbouw-minister Parmanand Sewdien niet lang geleden gezegd dat er meer dan het vorig seizoen is ingezaaid en dat de inzaaicijfer dit seizoen rond de 32.000 hectare. Deze cijfers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) worden echter sceptisch ontvangen.

Met de hele heisa die is ontstaan rond de de registratielijst voor schade compensatie aan boeren, is gebleken dat LVV er een handje van heeft om met cijfers te komen die niet overeenkomen met de werkelijkheid in het veld. Het afgelopen seizoen heeft LVV gezegd dat er 30.000 hectare is ingezaaid, terwijl in werkelijkheid nog geen 20.000 hectare is ingezaaid. Het speelse gemak waarmee dit ministerie met data omgaat doet ernstige vragen rijzen over de integriteit en deskundigheid van haar medewerkers in Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!