In 1985 toen de Stichting Machinale Landbouw (SML) nog in betere tijden verkeerde, was het aanbod van een baal padie sf 9,50. Het was een prijs ver beneden de kostprijs van de boer. De afkopers lieten de padie toen op het veld van de boeren, om zodoende druk op ze te leggen om het voor die prijs op te kopen. Dankzij interventie van het toenmalig bestuur van de SML kregen de boeren toen sf 16,50 van SML aangeboden.
NDP grootste boosdoener in rijstsector
De NDP, die nu bij monde van haar fractieleider, Rabin Parmessar om moord en brand gilt, heeft sinds 2010 er ook niks van gebakken. Het zou goed zijn als Rabin zijn mondje dicht houdt,want nu lacht hij als een boer die kiespijn heeft. Toen de NDP aan de macht was, is er via een vreemde constructie gesjoemeld met eigendommen van SML.
Venetiaan had SML schuldenvrij achtergelaten.
Na het stilleggen van de machines in 2006 heeft de toenmalige regering het privatiseringsproces ingezet,waarbij delen van de SML drie keren in het openbaar werden geveild. In 2007 waren alle roerende en onroerende goederen hypotheek vrij verklaard.
De toenmalige minister van LVV, Stanley Raghoebarsingh, heeft toen aan de grootste schuldeiser, Imro Manglie, een bedrag van 3,4 miljoen dollar uitbetaald en de SML schuldenvrij verklaard .
Echter, op 13 oktober 2017, tijdens de regering Bouterse, werden de schulden vrije faciliteiten van de SML, de opslagplaats, droger, pellerij en andere faciliteiten, op zeer mysterieuze wijze overgedragen aan een zekere NDP invloedrijke topper, DE Sama group van John Mahespalsingh. Op zijn beurt heeft hij een lening genomen van 23 miljoen SRDbij de Finabank om zich te kunnen indekken, mocht er ooit een regering komen die via de rechter de eigendommen zou terugvorderen.
Toenmalige minister Lekhram Soerdjan heeft toen, ondanks interpellatie voorstellen van de toenmalige oppositie, nimmer enige duidelijkheid kunnen verschaffen over deze zaak. Hij beweerde dat de overdracht conform de voorwaarden had plaatsgevonden, en dat Sama Group de “schulden” had overgenomen.
Niks is dus minder waar, dus wij doen een beroep op Parmessar, om niet te lachen als een boer die kiespijn heeft.
Radjoe Bhikharie, voorzitter bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP)