In Sydney, Australië, zijn een Lamborghini Huracan, een Harley-Davidson motorfiets en twee Rolex horloges in beslag genomen bij een werkloze man met ‘onverklaarbaar vermogen’. De man zou banden hebben met een georganiseerd crimineel netwerk.
Onze huis politicoloog Ricardo trekt parallellen met de situatie in Suriname. Hij legt uit: “Hoe komt het dat we dit soort gevallen niet vaker zien bij mensen in ons eigen land? Personen die niet werken, geen zichtbare bedrijven hebben, maar toch zeer riant wonen.”
Volgens Ricardo begonnen deze symptomen al in de jaren 80, tijdens het militaire bewind waarin wet en recht nauwelijks van toepassing waren. “Het systeem heeft zich als een virus doorgezet in onze samenleving”, vervolgt hij. “Mensen komen van de ene op de andere dag aan veel geld, en niemand vraagt waar dit vandaan komt.”
Deze situatie leidt tot bredere maatschappelijke kwesties. Ricardo merkt op dat door gebrek aan controle en handhaving, Suriname een reputatie heeft opgebouwd van een land dat betrokken is bij witwaspraktijken, drugstransport en mensensmokkel. “Wanneer niets wordt gedaan, moeten Surinamers zich niet afvragen waarom ons land wordt gezien als een witwasland.”
Het voorbeeld van Australië toont aan dat met de juiste juridische middelen en politieke wil, onverklaarbaar vermogen opgespoord en aangepakt kan worden. “In Suriname zou een dergelijke aanpak kunnen helpen om de geloofwaardigheid van onze rechtstaat te herstellen en de integriteit van onze samenleving te beschermen,” benadrukt Ricardo.
Totdat er echte veranderingen worden doorgevoerd, blijft de hoop dat de ring van stilzwijgen en medeplichtigheid wordt doorbroken. Alleen dan kan Suriname afrekenen met de negatieve stempels die ons land nu dragen moet.