Akkoord over schade compensatie rijstboeren gebaseerd op 19.705 hectare inzaai

De overeenstemming die is bereikt over de schade compensatie aan rijstboeren in Nickerie is gebaseerd op een totaal ingezaaid areaal van 19.705 hectare, en niet 30.000 hectare. zoals het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft opgegeven. De opgave van LVV is later naar 28.220 hectare bijgesteld. 

Rijstboeren hadden sterke twijfels over de juistheid van de cijfers van LVV. Na controle en toetsing in het veld heeft een werkgroep van  ontevreden rijstboeren die zichzelf de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie noemt, vastgesteld dat er flink gemanipuleerd is met de inzaaicijfers. Zo is onder meer vastgesteld dat er sprake is van dubbele registratie van landbouwpercelen. Ook staan landbouwpercelen op de lijst van LVV geregistreerd waar helemaal niet of slechts gedeeltelijk is ingezaaid, maar die wel als volledig ingezaaid staan geregistreerd. 

Voor de gemanipuleerde cijfers wordt de onderdirecteur LVV in Nickerie verantwoordelijk gehouden. Eerdere instructies van president Santokhi aan LVV-minister Parmanand Sewdien om betrokken functionaris voorlopig met verplicht verlof te sturen, is niet uitgevoerd. Hij verschijnt nog steeds normaal aan het werk. Dit zijn zaken die onder meer aan de orde zijn gekomen tijdens de bespreking die de Belangengroep Padieverbouwers dinsdag had met president Santokhi. 

Op 5 augustus hadden de ontevreden rijstboeren reeds een bespreking met de president over deze kwestie.

Categorieën

Afgelopen dinsdag is overeengekomen de schade compensatie voor de rijstboeren in twee groepen te categoriseren, met name zij die wel hebben ingezaaid en zij die hun landbouwpercelen wel hebben bewerkt, maar niet hebben kunnen inzaaien. Voor de categorie boeren die hun percelen hebben bewerkt doch niet hebben kunnen inzaaien is besloten dat SRD 750 per hectare aan schade compensatie zal worden uitgekeerd. Boeren die ingezaaid hebben tussen 0-50 hectare zullen SRD 3.500 per hectare vergoed worden. Tussen de 50 – 100 hectare krijgt SRD 3.000 en boven de 100 hectare tot een maximum van 150 hectare krijgt een compensatie van SRD 2.500. 

De regering heeft ten behoeve van de schade compensatie aan rijstboeren een bedrag van in totaal SRD 70 miljoen beschikbaar gesteld. De regering zou woensdag over de uitbetaling van de schade compensatie een raadsvoorstel laten opmaken en goedkeuren.

Stopzetting distributie kunstmest

Tijdens de bespreking met de president is ook overeengekomen dat het ministerie van LVV onmiddellijk stopt met de registratie en distributie van ureum kunstmest aan rijstboeren. Boeren die kunstmest hebben ontvangen, zullen daarvoor geld in mindering worden gebracht bij de uitbetaling van de schade compensatie. Ook zal onderzocht worden hoe het komt dat boeren die helemaal geen kunstmest hebben ontvangen, wel geboekt staan op de lijst van LVV als te zijn wel ureum te hebben ontvangen. Tegen zij die zich onrechtmatig hebben geregistreerd en kunstmest hebben gekregen, zullen gepaste maatregelen worden getroffen. Rijstboeren staan sceptisch hier tegenover, omdat ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat dergelijke “gepaste maatregelen” uitblijven.

De Belangengroep Paideverbouwers Nickerie zegt begrip te hebben voor de huidige financiële situatie van de overheid, en zijn daarom akkoord gegaan met de uitbetaling van de schade compensatie pas in de eerste week van oktober. Er zijn rijstboeren die op spoedige betaling hadden gerekend, omdat ze afspraken met de bank hebben lopen voor aflossing van hun schulden. Op die schulden loopt nu extra rente. Voor die groep rijstboeren is het nu wel extra balen, omdat ze  zeker nog een maand langer moeten wachten op hun geld. 

(Foto top: De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie afgelopen dinsdag onder weg van Nickerie naar Paramaribo voor de bespreking met president Santokhi.)

error: Kopiëren mag niet!