VN-baas slaakt SOS-noodkreet voor Pacifische eilanden: ‘Save Our Seas!’

De baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, waarschuwt dat de temperaturen van de Stille Oceaan drie keer sneller stijgen dan het wereldwijde gemiddelde.

Met de SOS-noodkreet ‘Save Our Seas’ roept hij op tot het redden van zeeën wereldwijd.

De Verenigde Naties heeft een nieuw rapport gepubliceerd waarin wordt aangetoond, dat ‘een wereldwijde catastrofe het paradijs in de Stille Oceaan in gevaar brengt’. In het rapport komt onder meer naar voren dat het zeeniveau op sommige plekken in de Stille Oceaan in de afgelopen dertig jaar al met meer dan 15 centimeter is gestegen. De gemiddelde zeespiegelstijging wereldwijd bedraagt volgens de VN 9,4 centimeter.

Tijdens het jaarlijkse Pacific Islands Forum dat deze week plaatsvindt op Tonga, zijn de leiders van achttien eilanden en territoria uit de Stille Oceaan aanwezig. Klimaatverandering en veiligheid zijn de belangrijkste onderwerpen tijdens het jaarlijkse overleg, schrijft Reuters.

Guterres is er ook aanwezig, en heeft dit jaar een scherpe oproep aan leiders wereldwijd.

Met de SOS-noodkreet ‘Save Our Seas’ wil de VN-baas aandacht vestigen op de ‘unieke wijze’ waarop eilanden in de Stille Oceaan worden blootgesteld aan het stijgende zeewater.

error: Kopiëren mag niet!