Tientallen doden en meer dan 100 vermisten na dambreuk in Soedan

Een dam bij de havenstad Port Soedan in het oosten van Soedan is maandag ingestort. Lokale media melden minstens 60 doden en meer dan 100 vermisten. Veel andere dorpelingen zijn de bergen ingevlucht om het stijgende water te ontlopen, waar ze nu wachten op hulp.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het om de Arbaat-dam, die zo’n 40 kilometer van Port Soedan ligt. Deze dam leverde drinkwater aan de havenstad en hield ongeveer 25 miljoen kubieke meter water vast.

De regio heeft in de afgelopen maanden te maken gehad met uitzonderlijk zware regenval, waardoor het reservoir overvol raakte.

Een ooggetuige vertelde aan Al Jazeera dat er onder de slachtoffers ook kinderen en bejaarden waren.  Volgens Soedanese autoriteiten hebben de overstromingen hele dorpen verwoest en bedekt met modder.

De dorpelingen die naar hoger gelegen heuveltoppen zijn gevlucht om het stijgende water te ontlopen, zijn moeilijk te bereiken, waardoor hulpverlening traag op gang komt.

Veel burgers en topambtenaren zijn naar Port Soedan gevlucht nadat er vorig jaar een gewelddadige burgeroorlog was uitgebroken in het Oost-Afrikaanse land. Het nationale leger vecht tegen de paramilitaire Rapid Support Forces, waardoor het land in een humanitaire crisis is beland.

error: Kopiëren mag niet!