1 lekke toevoerbuis nu, is niet de oorzaak van jarenlang bestaand waterdrukprobleem
De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Clifton Lienga, hield maandagavond een persconferente over het heikele waterdruk-issue en vroeg de gemeenschap ongegeneerd om “nog wat geduld te betrachten, het komt goed.”
“Geduld, want het komt goed”?? Hoelang moeten bewoners van onder andere Abrabroki nog geduld opbrengen? Al jarenlang kampen ze met nauwelijks tot geen waterdruk overdag. Het water weet door de lage druk overdag niet eens de douchekop te bereiken, laat staan de cister van het toilet en dat met de extreem hoge temperaturen deze dagen. Er is in Dagblad Suriname al veel over geschreven, hoe het is voor bewoners die alleen ‘s nachts kunnen baden, omdat er dan wel wat water uit de douche stroomt, en emmers en potten en pannen gevuld kunnen worden om de volgende dag te kunnen overleven. Maar, met de huidige temperaturen van rond de 34 graden Celcius zijn al die met water gevulde emmers, potten en pannen snel leef.
Lekke uit 1958 daterende grote toevoerbuis….
Lienga ging uitgebreid in op een recent probleem bij het waterproductiestation op het William Kraanplein – op steenworp afstand van Abrabroki – waar een lekkage was opgetreden bij een grote toevoerbuis waardoor delen van Paramaribo last hadden van een lage druk. Volgens Lienga is dit probleem “tijdelijk opgelost”. “Tijdelijk omdat een grondige aanpak betekent dat het waterstation zal moeten sluiten en er geen waterproductie gaat zijn.”
Maandag was die grote aanvoerbuis gesprongen door “materiaalmoeheid’, sprak Linga. De buis ligt er al sinds het station in 1958 in gebruik is genomen. De druk werd dus hersteld met een “tijdelijke oplossing.” “Tijdelijke oplossing”? Is het lek gedicht met een pleister of duct tape?? Het wachten is dus op een tweede lekkage…..
En Lienga wist dat die aanvoerbuis er dus al sinds 1958 ligt en dat materiaalmoeheid kan optreden, maar de SWM heeft gewoon gewacht tot het kalf verdronken was om de put provisorisch te herstellen. Natuurlijk rijst dan de vraag waarom niet pro-actief is opgetreden en die buis vervangen voordat die zou barsten?? Het zegt veel over de passieve leiding van dit staatsbedrijf.
Lienga kwam echter als verklaring voor die tijdelijke oplossing, dat indien de SWM “nu in deze droge tijd de operatie gaat doen om die buizen te vervangen, gaan we een groot probleem hebben”. “Omdat het compleet station zeker 24 uur of langer uit bedrijf gaat moeten zijn. We praten over een productie van bijkans 500 kuub per uur. Dat zal een grote impact hebben op onze voorziening.”
Om de aandacht af te wimpelen van het lage waterdrukprobleem ging hij in op diverse SWM-werkzaamheden elders in het land, vooral om maar aan te tonen hoe hard het staatsbedrijf werkt om iedereen te voorzien van water. En hij herhaalde: “Ik vraag de gemeenschap om wat geduld voor ons op te brengen. Het komt goed. Dit jaar nog zal er een verandering te merken zijn in de voorziening.”
Maar, bewoners op Abrabroki, op steenworpafstand van het William Kraanplein, kampen nog steeds met nauwelijks waterdruk. Zij begrijpen niet dat zij al jaren nauwelijks tot geen waterdruk overdag hebben. De bewoners, klanten van de SWM, hechten dan ook weinig geloof en waarde aan de mooie woorden van Lienga.
Het bedrijf weet niet te communiceren met haar klanten en de heer Lienga realiseert zich niet eens hoe belangrijk zijn klanten zijn voor hem en de SWM. Maar, hij weet wel hoe hij klanten constant via berichten op social media erop moet wijzen, dat ze aan hun betalingsverplichtingen moeten voldoen, terwijl hij, in casu de SWM, een slechte dienstverlener is.
Geen woord over wat gevolgen van lage waterdruk voor bewoners zijn
Tijdens de persconferentie viel geen woord over wat het betekent voor bewoners die overdag geen druppel water uit hun kranen en douche zien komen. De klanten van de SWM brengen geld in de kas van dit staatsbedrijf en dat zal gaan om aanzienlijke maandelijkse bedragen. Maar, de SWM rept met geen woord, geen letter, over een eventuele compensatie voor klanten die al jarenlang kampen met een lage of geen waterdruk.
Emmers, potten en pannen ‘s nachts met water blijven vullen
Empathie blijkt bij Lienga uit zijn woordenboek te zijn geschrapt. Hij vraagt slechts zijn klanten om “wat geduld” op te brengen, want het zal allemaal wel goed komen. Ondertussen moeten veel klanten zich gewoon ‘s nachts bezig blijven houden met het vullen met water van emmers, potten en pannen om de volgende dag gewoon een beetje vaat en was te kunnen doen, naar het toilet te kunnen gaan en misschien een beetje baden. Let wel, we leven anno 2024 en een van de internationaal vastgelegde mensenrechten, het recht op water, is al vele jaren geen recht voor vele SWM-klanten.