Wayana’s bedreigd door goudmijn concessies, uitgegeven zonder toestemming van traditioneel gezag
“Langzaam worden onze mensen, dieren en gebieden vergiftigd”
De stichting Mulokot, die zich inzet voor de Wayana-gemeenschap, heeft deze week op social media een schokkend overzicht gepubliceerd van alle goudmijn concessies in het Wayana-gebied. Deze concessies zijn echter, aldus de stichting, zonder toestemming van het traditioneel gezag uitgegeven.
“Langzaam worden onze mensen, dieren en gebieden vergiftigd”
De rode cirkels in het overzicht zijn nieuwe opengekapte stukken bos, bestemd voor goudwinning. Maar, ook buiten de concessies vinden nieuwe goudmijnactiviteiten plaats en alle goudzoekers gebruiken kwik in deze velden. Naar schatting zijn er volgens stichting Mulokot tussen de 5.000 en 7.000 goudzoekers actief in het Wayana gebied.
De stichting benadrukt, dat er geen enkele overheidsinstantie aanwezig is in het Wayana-gebied. “Langzaam worden onze mensen, dieren en gebieden vergiftigd.”
Minamata Verdrag: “Onze overheid doet niets, en onze mensen worden ziek”
Het Minamata Verdrag of het Verdrag van Minamata inzake kwik – een mondiaal bindend verdrag dat veertig artikelen bevat die betrekking hebben op de risico’s van kwik voor de menselijke gezondheid en het milieu – is door de Assemblee geratificeerd op 8 maart 2017. Hiermee erkent de regering, dat het onjuiste gebruik van kwik negatieve effecten heeft op het milieu en de menselijke gezondheid, en dat het geleidelijk aan het gebruik van kwik wil uitbannen met internationale ondersteuning.
Maar, aldus stichting Mulokot, “onze overheid doet niets, behalve commissies instellen. Ondertussen worden onze mensen ziek!”
De problemen rond goudwinning in het leefgebied van de Wayana’s zijn overigens niet van vandaag of gisteren. Al vele jaren wordt hun leefgebied ernstig aangetast door de activiteiten van kleinschalige goudzoekers. En al vele jaren blijft de regering concessies verstrekken voor goudwinning in het Wayana-gebied, wetende welke de schadelijke gevolgen zijn voor het milieu en de gezondheid van de Wayana’s.
Minister Dasai: “We maken asap contact met de desbetreffende groepen hierover”
De redactie van Dagblad Suriname heeft de ministers Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen voor een reactie op het vorengaande gevraagd. Minister Abiamofo doet er veelzeggend het zwijgen toe.
Zijn collega Dasai laat echter weten in antwoord op de vraag van Dagblad Suriname Wat is u als Milieu-minister hierover bekend en heeft u contact met de Wayana-gemeenschap rond Anapaike?: “Het is ons niet bekend”
“We maken asap contact met de desbetreffende groepen hierover.”