De Surinaamse Schaakbond streeft naar deelname aan 45e Schaakolympiade in Hongarije

De Surinaamse Schaakbond (SSB) bereidt zich al weken voor op de afvaardiging van Surinaamse schakers naar de 45e Schaakolympiade, die plaatsvindt in Hongarije van 10 tot en met 23 september. De Schaakolympiade is het grootste schaaktoernooi ter wereld en biedt een internationaal podium aan waarin de beste schakers uit meer dan 190 landen hun vaardigheden kunnen meten en hun land vertegenwoordigen.

Suriname en de Schaakolympiade 

De Schaakolympiade werd voor het eerst georganiseerd in 1924, kort na de oprichting van de Fédération Internationale des Échecs (FIDE), de Wereldschaak organisatie, in Parijs. Aanvankelijk vond het toernooi jaarlijks plaats, maar sinds 1950 wordt het om de twee jaar gehouden.

Suriname nam voor het eerst deel aan de Schaakolympiade in 1982 tijdens de 25e editie in Zwitserland, waarbij het land werd vertegenwoordigd door een herenteam. Vanaf 2006 stuurde Suriname ook een damesteam naar de Olympiade, tijdens de 37e editie die plaatsvond in Turkije.

De deelname van Suriname aan de Schaakolympiade is cruciaal, niet alleen vanwege het schaakspel zelf, maar ook vanwege de vele andere activiteiten die er plaatsvinden, zoals de algemene vergadering, seminars, trainingen, tentoonstellingen, exposities en beurzen. Tijdens deze bijeenkomsten worden er ideeën uitgewisseld met verschillende landen over bilaterale en multilaterale samenwerking en ondersteuning, gericht op de verdere ontwikkeling van de schaaksport in Suriname, gaf de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Marlon Kaslan aan. 

De selectie van de Surinaamse Schaakolympiade team 2024 voor Budapest, Hongarije heeft reeds plaatsgevonden. 

Het herenteam zal tijdens de olympiade vertegenwoordigd worden door de delegatie bestaande uit FM Viresh Giasi, Jason Yeung, Shaief Chashawa, en Shiva Kalka. 

Bij de dames bestaat het team uit WFM Catherine Kaslan,  WCM Victoria Kaslan, WCM Alexandra Kaslan, Elise Wu en Maylee Tjong Tjin Joe. Govind Panchoe is captain van het heren team en WCM Reyna Frijde captain van het dames team. 

Marlon Kaslan is hoofd van de delegatie en WFM Rosangela dos Ramos is de Fide delegate van Suriname. 

Fundraising activiteiten 

De deelname aan de Schaakolympiade vergt zorgvuldige voorbereiding, zowel op het gebied van training als logistiek. Om de delegatie in september naar Boedapest te sturen, is de SSB al wekenlang actief bezig met fondsenwerving. Dit doen zij middels verschillende fundraising activiteiten. Ze hebben de overheid benaderd voor een donatie, evenals meer dan 40 bedrijven. Daarnaast is er een kleurkaarten actie opgezet, en wordt er gewerkt aan de organisatie van een fundraising toernooi om de benodigde financiële middelen te verzamelen. Op zondag 1 september organiseert de SSB om 9:00 uur een Blitz Fundraising Toernooi in het Denksportcentrum. De minimale bijdrage voor deelname is vastgesteld op SRD 150.

error: Kopiëren mag niet!