De minister van LVV heeft in februari, toen hij op missie was in Nickerie, criminele handelingen van enkele medewerkers ontdekt en daar direct maatregelen getroffen. Wij hebben toen opgeroepen dat de ambtenaren die met criminele handelingen bezig zijn, worden ontslagen en dat ze strafrechtelijk worden vervolgd. Ze hebben duizenden mensen en landbouwers benadeeld in eigen belang. Ze hebben ook nog politieke en sociale onrust in het land gezaaid. Frappant is dat de minister bij de politie in Nickerie aangifte heeft gedaan, maar dat deze aangifte nooit is behandeld door de politie. Dat is wel een kwalijke zaak en deze inactiviteit van de politie moet wel grondig worden onderzocht. De LVV-minister had in februari per direct het technisch team dat belast was met onderhoud, beheer en reparatie van het pompgemaal te Wakay in Nickerie aan de kant gezet.
Ook de medewerkers van het Overliggend Waterschap MCP (OW MCP) waren gesommeerd de locatie te verlaten. Daarnaast was aangifte gedaan bij de politie over misstanden bij Wakay. Er is toen gemeld dat er sterke indicaties waren dat er gefraudeerd is bij aankopen en bij het onderhoud van de pompen die voor irrigatie van de rijstvelden in Nickerie zorgen. Medewerkers van de EBS zijn sindsdien belast met het beheer.
Toen de minister van LVV in februari 2024 optrad waren er sinds oktober 2023 ernstige problemen met de pompen, omdat die constant buiten bedrijf waren. Het gevolg was dat de rijstarealen niet regelmatig bevloeid konden worden. Dit heeft ertoe geleid dat de beoogde inzaai van 32.000 hectare niet kon worden gerealiseerd. Ook werd in februari gemeld, dat rijstboeren dreigen hierdoor grote verliezen te lijden. Ook had LVV in de afgelopen maanden miljoenen besteed aan reparatie van de pompen en brandstofvoorziening. En dit alles doordat enkele criminele werknemers en ambtenaren denken van hun werkplek misbruik te maken.
Desondanks ontstonden er ernstige watertekorten, waardoor boeren niet tijdig konden inzaaien. Om hun landbouwpercelen toch te kunnen bevloeien ten behoeve van de padieinzaai, hebben rijstboeren op eigen kosten water moeten oppompen. Voor deze verhoogde kosten werd hen in april door president Santokhi een schadecompensatie beloofd, dus door de handelingen van deze ambtenaren moet de belastingbetaler nu in zijn zak gaan. Over de uitbetaling van deze schadecompensatie is eer veel ophef. De regering heeft SRD 70 miljoen goedgekeurd, maar nu blijkt dat ook hier zaken niet pluis zouden zijn. De administratie zou niet kloppen. Er is dus corruptie op corruptie in Nickerie.
Dat deze figuren niet zijn opgesloten, is een aanfluiting voor het KPS. Het geval dat de LVV-minister ontdekte is dat monteurs bij het OW MCP hadden gefraudeerd bij de aanschaf van onderdelen. Ook zou het het pompgemaal opzettelijk zijn gesaboteerd.
De minister van LVV verklaarde in februari van dit jaar dat er genoeg bewijzen waren dat monteurs van OW MCP hadden geknoeid met de aankoop van onderdelen. Ook was er bewijs dat deze personen opzettelijk het vlot draaien van deze pompen belemmeren. En nu komt het, particuliere bedrijven zouden toen bleek dat alles kapot was, aangeboden hebben om de pompen te kunnen repareren voor bedragen tussen de 1 en 6 miljoen SRD.
Het is bekend dat de Wakay-pompen een zorgenkind zijn. Er zijn vaak problemen met de werking van de pomp en de rijstboeren van Nickerie zijn afhankelijk van deze pompen. Het in bedrijf zijn van deze pompen is bepalend voor de jaarprestatie van de boeren die elke keer weer balanceren op de rand van verlies en winst. We nemen aan dat ambtenaren afkomstig van Nickerie en/of die werkzaam zijn voor de overheid genoegzaam tot het besef moeten zijn gekomen hoe belangrijk deze pompen zijn. Om de pomp desondanks te verwaarlozen of indirect te saboteren is een zeer kwalijke zaak. Het gaat om een zeer hardvochtige, asociale en zelfs criminele daad, stelden wij eerder, ongeacht door wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt.
We blijven erbij dat de regering de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de rotte appels vanuit het ministerie worden verwijderd. De pompen zijn gesaboteerd. Er zijn ondeugdelijke onderdelen gekocht om waarschijnlijk kosten te besparen en te sjoemelen met de beschikbare middelen en om ervoor te zorgen dat de problemen met de pomp blijven bestaan.
De verdere handelingen om deze ambtenaren te loodsen uit het systeem is een aangelegenheid van de minister van ROS of zelfs van de president. Het moet straks niet blijken dat deze personen door een politieke partij in het district worden beschermd. De ambtenaren die in overtreding zijn, zouden tussen de SRD 1 miljoen en SRD 6 miljoen betaald willen worden om als particuliere monteurs op een degelijke wijze de pompen te repareren en herstellen of te onderhouden.
Het besluit van de regering om dit technisch team van OW-MCP per onmiddellijk te vervangen is een zeer terecht besluit waartoe de regering verplicht is, stelden we eerder. Monteurs die in staat zijn om dit soort bedragen op te eisen bezitten over voldoende competenties om in de zakenwereld een brood te verdienen, omdat ze ongetwijfeld dan over goede technische competenties beschikken.
In elk geval moeten het ministerie van LVV en de regering geen zaken doen met deze malafide elementen die de Staat Suriname hebben benadeeld.
In elk geval is het onmogelijk dat de minister nu na 5 maanden moet constateren dat de politie van Nickerie geen onderzoek heeft verricht naar aangiftes die zijn ministerie heeft gedaan.
Behalve de kwestie van het Wakay pompgemaal is er ook nog een zaak van de aanvaring van de sluisdeuren van de Arawarasluis door een particulier vaartuig. Na miljoenen investeringen was de Arawarasluis eind vorig jaar hersteld. Deze liep ernstige schade op bij een aanvaring. LVV probeert de schade te verhalen bij de veroorzaker. Dat kan tot nu toe niet, omdat er nog steeds geen onderzoek is verricht door de politie van Nickerie. Ook bij de distributie van ureum is mogelijk corruptie gepleegd. In ons westelijk district heerst dus intensief het virus van corruptie. Waardoor dit komt is een sociologisch onderzoek waard, vooral in historisch koloniaal perspectief.