Braziliaanse minister verklaart ‘oorlog’ aan vuur terwijl rook Brasília en São Paulo omhult

De Braziliaanse minister van Milieu heeft haar land ‘in oorlog’ verklaard met vuur na een historische toename van branden – van de diepten van de Amazone tot het platteland in het zuidoosten – die Brasília en São Paulo met rook bedekten, vluchten aan de grond hielden en scholen dwongen te sluiten.

Na een spoedvergadering met de president, Luiz Inácio Lula da Silva, noemde minister Marina Silva de plotselinge toename van bosbranden op het platteland van de staat São Paulo ‘ongebruikelijk’ en zei dat de Federale Politie de oorzaken onderzocht. Drie mensen zijn gearresteerd.

Sommigen vrezen dat Brazilië getuige kan zijn van een herhaling van de ‘Dag van het Vuur’ van 2019: een golf van opzettelijke, politiek geladen branden die door het Amazone-regenwoud raasden in het eerste jaar van Jair Bolsonaro’s ecologisch rampzalige presidentschap.

Verwijzend naar de situatie in São Paulo vertelde Marina Silva, een ervaren milieuactiviste, aan verslaggevers: “In bijna twee dagen tijd branden verschillende gemeenten tegelijkertijd. Dit is geen onderdeel van onze ervaringscurve in al die jaren dat we met vuur werken.Dit is een ware oorlog tegen vuur en tegen criminaliteit.”

error: Kopiëren mag niet!