Een van de krachtigste vulkaanuitbarstingen in de geregistreerde geschiedenis vond plaats op Krakatau (ook Krakatoa genoemd) een klein, onbewoond vulkanisch eiland ten oosten van Sumatra en ten westen van Java, op 27 augustus 1883.
De explosies waren 3.000 mijl verderop te horen en zouden de luidste geluiden in de geschiedenis hebben geproduceerd. Ze gooiden vijf kubieke mijl aarde 50 mijl de lucht in, veroorzaakten tsunami’s van 120 voet en doodden 36.000 mensen.
Krakatau blies zichzelf letterlijk uit elkaar, wat een reeks natuurrampen in gang zette die nog jarenlang over de hele wereld gevoeld zouden worden. Fijn stof van de explosie dreef rond de aarde, wat zorgde voor spectaculaire zonsondergangen en een atmosferische sluier vormde die de temperaturen wereldwijd met meerdere graden deed dalen.
Van de geschatte 36.000 doden als gevolg van de uitbarsting, werden er minstens 31.000 veroorzaakt door de tsunami’s die ontstonden toen een groot deel van het eiland in het water stortte.
Naast Krakatau, dat nog steeds actief is, heeft Indonesië nog eens 130 actieve vulkanen, het hoogste aantal van alle landen ter wereld.