Steeds meer zorgen over fraude en plagiaat met onder meer ChatGPT binnen onderwijs

‘Nog geen eenduidig beleid in Suriname’ 

Wereldwijd is het gebruik en inzet van Artificiële Intelligentie (AI) in de afgelopen tijd sterk toegenomen. Naast enige comfort en vergemakkelijking brengt deze ontwikkeling ook diverse uitdagingen met zich mee, vooral binnen het onderwijs, met name in het hoger onderwijs. In Nederland heeft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) gepleit voor landelijke richtlijnen over de inzet van ChatGPT en andere middelen bij toetsen en ingeleverde stukken in het hoger onderwijs, zo berichtte afgelopen weekend de NOS.

Of studenten dit hulpmiddel mogen gebruiken, daarover verschillen hogescholen en universiteiten van mening: de ene onderwijsinstelling moedigt het gebruik aan, de ander verbiedt het. 

Suriname

Ook in Suriname is het gebruik hiervan sterk toegenomen. Het bekendste hulpmiddel voor studenten is ChatGPT. Een robot die je om informatie kunt vragen en die zich baseert op bronnen van over het hele internet. Binnen enkele seconden schrijft ChatGPT een werkstuk op academisch niveau. Hij kan ook vertalen en corrigeren. Maar, wanneer docenten vermoeden dat een tekst is geschreven door een chatbot, blijkt het in de praktijk nog een hele uitdaging om dat te bewijzen.

Geen eenduidig beleid in Suriname

Op de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn inmiddels op diverse faculteiten richtlijnen gepresenteerd over het gebruik van AI. Eenduidig beleid over de hele linie ontbreekt echter nog.

Echter zijn studenten van de universiteit gewaarschuwd en eraan herinnerd dat zij die zich schuldig maken aan frauduleuze handelingen bij tentamens of diverse vormen van onderzoekvastlegging, voor zware consequenties zullen moeten instaan. Studenten zijn erop gewezen om zich te allen tijden ethisch op te stellen.

“ChatGPT is slechts een hulpmiddel voor ons allen en niet een wetenschappelijk co-auteur.” De universiteit herkent het verschil tussen een student en ChatGPT makkelijker dan wordt gedacht, werd onlangs aan studenten aangegeven. “Frauderen tijdens tentamens is nog steeds en voor altijd ten strengste verboden.”

error: Kopiëren mag niet!