Padieaanplant staat er goed bij

De padieaanplant in de verschillende polders in Nickerie staan er goed bij. De bemesting wordt over het algemeen tijdig gedaan, er is voldoende beschikbaarheid van water en er zijn tot nu toe geen meldingen van ziektes en plagen. De algemene verwachting is dat het dit seizoen een goede oogst wordt. 

De aanplant zit in verschillende fasen. Op enkele plekken waar dit seizoen vroeg is ingezaaid, wordt al geoogst. Een ander deel van de aanplant zit nog in de begin bloeifase en weer een ander deel zit in de eind bloeifase. In de bloeifase, waarin het belangrijk is dat er tijdig moet worden bemest, heeft de aanplant voldoende water nodig. Gelukkig is water in voldoende mate aanwezig. Er worden nu grote hoeveelheden water getrokken uit de Nanizwamp.

Alle uitlaten van de Nanizwamp zijn opengesteld en de irrigatiekanalen en lozingen langs de rijstvelden zijn goed gevuld met water. Slechts op enkele plekken waar de landbouwarealen hoger liggen, moet water worden opgepompt om de in bloei zijnde aanplant van voldoende water te voorzien.

Doordat er nu grote hoeveelheden water worden getrokken is het waterpeil in de Nanizwamp de afgelopen dagen gedaald. De waterbeheersautoriteiten zouden volgens kenners van de rijstsector nu alvast de opdracht moeten geven om alvast een van de pompen van het Wakay pompgemaal te laten draaien voor de aanvoer van water. Afhankelijk van de behoefte zullen geleidelijk aan de overige pompen moeten worden opgestart. 

In deze cruciale fase waarin de padieaanplant zich bevindt, mogen er geen stagnaties optreden voor wat betreft de beschikbaarheid van water. Tot nog toe ziet het er over het algemeen goed uit.

error: Kopiëren mag niet!