Maatregelen VG en AZP om uitstroom personeel te vertragen en kwaliteit zorg te behouden

Naar aanleiding van de ontstane situatie met betrekking tot tekorten aan gespecialiseerd zorgpersoneel en capaciteitsbeperking op diverse high care/ tertiaire afdelingen, waaronder de afdelingen waar acute en topklinische (complexe en/of dure zorg) zorg wordt verleend door het Academisch Ziekenhuis, is er in de afgelopen periode gewerkt aan diverse oplossingsmodellen en interventies gepleegd, aldus berichten het ministerie van Volksgezondheid en de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Teneinde deze tertiaire zorgfuncties te behouden is besloten om:

  1. De instroom van personeel voor deze kritieke functies te vergroten:

Korte termijn:

  1. Het intern overplaatsen van verpleegkundigen van de algemene afdelingen naar de meer kritieke afdelingen.
  2. Het inzetten van gekwalificeerde verpleegkundigen vanuit de overige ziekenhuizen (onder andere LH, ‘s Lands Hospitaal) naar het AZP.
  3. Het onder supervisie van gekwalificeerd personeel inzetten van verpleegkundige studenten in de afrondende fase op diverse afdelingen ter ondersteuning.

Middellange termijn:

  1. Het rekruteren van buitenlandse verpleegkundigen voor specifieke zorggebieden;
  2. Het inzetten van medisch studenten, co-assistenten, assistent-artsen (zgn. 7e jaars) en pas afgestudeerde artsen (zgn. 8e jaars).
  3. Het blijven opleiden van de  zorgwerkers door COVAB en AZP. 
  1. Het huidig personeel te behouden en te motiveren door aan zorgwerkers die voldoen aan specifieke criteria, een netto toelage toe te kennen van SRD 5.000 per maand, ingaande augustus 2024. Deze verpleegkundigen voor de tertiaire zorg moeten:
    1. In het bezit zijn van een diploma welke aangeeft dat betrokkene bevoegd en bekwaam is zorg te verlenen op een acute of topklinische afdelingen (vb. ICU-diploma).
    2. En voltijds werkzaam zijn op een daartoe relevante afdeling voor de tertiaire zorg.

Uitvoering hiervan wordt in overleg tussen het ministerie van VG en NZR besproken. 

  1. Om de uitstroom van zorgwerkers te mitigeren en daarmee onze ziekenhuiszorg te beschermen zijn de volgende besluiten genomen:
    1. De tarieven voor de bevoegdheidsverklaringen en registratie van verpleegkundigen en aanverwante beroepen zullen worden aangepast.
    2. Er zal op zeer korte termijn diplomatiek overleg worden gevoerd met Nederland, waarbij de ongebreidelde migratie van zorgverleners naar (deelgebieden van) Nederland wordt besproken, waarbij de rol van wervingsbureaus zal worden aangekaart. 
    3. Er zal ondersteuning worden gevraagd aan internationale organisaties, zoals de PAHO/WHO in verband met de internationale ethische code die is aangenomen door lidlanden van de WHO inzake rekrutering van zorgwerkers. 

Crisisteam

De regering hoopt met deze maatregelen de uitstroom van personeel te vertragen en de kwaliteit van zorg op de acute en topklinische afdelingen te behouden teneinde het AZP de mogelijkheid te blijven bieden de samenleving van dienst te zijn. In dit kader is er een crisisteam in het leven geroepen welke bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van VG, NZR, AZP en het Medisch Stafbestuur van het AZP. Dit team heeft als voorname taak om de maatregelen hierboven genoemd te monitoren. 

error: Kopiëren mag niet!