LVV-minister Sewdien: “Politie Nickerie onderzoekt aangiftes van LVV niet”

Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)-minister Parmanand Sewdien zegt dat de politie van Nickerie geen onderzoek heeft verricht naar aangiftes die zijn ministerie heeft gedaan. Hij noemt onder meer de kwestie van het Wakay pompgemaal (zie foto top) en de aanvaring van de sluisdeuren van de Arawarasluis door een particulier vaartuig. 

In februari heeft LVV-Nickerie aangifte bij de politie gedaan naar aanleiding van geconstateerde ongeregeldheden  door het technisch personeel van OWMCP (Overliggend Waterschap – Multipurpose Corantijn Project) die belast was met het beheer van het pompgemaal te Wakay. Er zouden genoeg bewijzen zijn, dat de pompgemaal medewerkers geknoeid hebben bij de aankoop van onderdelen en opzettelijk het vlot draaien van de pompen hebben belemmerd.

Naar aanleiding van de geconstateerde ongeregeldheden heeft de LVV-minister begin februari dit jaar de technische medewerkers van Wakay per direct vervangen en ze verboden de lokaliteiten van het pompgemal te betreden. Een technisch team van EBS-Nickerie werd vanaf toen belast met de reparatie en het in bedrijf houden van de pompen. Het pompgemaal Wakay moet zorgen voor de aanvoer van irrigatiewater voor de rijstsector in Nickerie. 

Breakdowns pompen Wakay

Vanaf de opstart van de pompen, eind oktober vorig jaar, sukkelt het Wakay pompgemaal met breakdowns, waardoor de watertoevoer naar de rijstvelden in Nickerie ernstig werd gestagneerd. De overheid heeft in de maanden daarvoor miljoenen SRD’s uitgegeven aan reparatie van de pompen en brandstof om het pompgemaal draaiende te houden. Desondanks ontstondsn er ernstige watertekorten, waardoor boeren niet tijdig konden inzaaien.

Om hun landbouwpercelen toch te kunnen bevloeien ten behoeve van de padieinzaai, hebben rijstboeren op eigen kosten water moeten oppompen. Ze hebben daardoor veel kosten moeten maken vanwege brandstofgebruik. Voor deze verhoogde kosten werd hen in april door president Santokhi een schadecompensatie beloofd. Over de uitbetaling van deze schadecompensatie zijn de rijstboeren nog steeds in bespreking met de regering. De regering heeft aleen bedrag van SRD 70 miljoen goedgekeurd, maar de uitbetaling van de schade compensatie aan rijstboeren laat nog steeds op zich wachten.

Aanvaring Arawarasluis

Met betrekking tot de aanvaring van de sluisdeuren van de pas gerenoveerde Arawarasluis door een vaartuig van een particuliere ondernemer is door LVV ook aangifte bij de politie gedaan. Volgens de LVV-minister is er tot nog toe niets met de aangifte gedaan. Na een lange periode van voorbereidingen en miljoenen investeringen was de Arawarasluis eind vorig jaar hersteld. Eerder dit jaar liepen de sluisdeuren ernstige schade op bij een aanvaring. LVV probeert de schade te verhalen bij de veroorzaker. Dat kan tot nu toe niet, omdat er nog steeds geen onderzoek is verricht door de politie van Nickerie. 

De Arawarasluis vervult een heel belangrijke rol. De schutsluis zorgt ervoor dat water uit de Nickerierivier via de Arawara naar de Coppenamerivier wegvloeit. Het zorgt ervoor dat het water in de Nickerierivier in de droge tijd gereguleerd kan worden, ten behoeve van de rijstsector.

Ministe Parmanand Sewdien zei vorige week voor aanvang van de wekelijks vergadering van de Raad van Ministers over de kwestie van verdeling van ureum kunstmest aan rijstboeren, dat bij misbruik aangifte bij de politie zal worden gedaan. In en adem beklaagde hij zich echter erover dat met eerdere aangiftes van LVV niets wordt gedaan. 

In de voorbije dagen is er veel te doen geweest rond de distributie van ureum kunstmest aan rijstboeren. Er zou sprake zijn van gevallen waarbij zaken niet goed er aan toe zijn gegaan.

error: Kopiëren mag niet!