Loekasjenko vs Macron: hoe legt de arrestatie van Telegram-CEO de hypocrisie van het Westen bloot?

De arrestatie van Telegram-medeoprichter Pavel Durov heeft geleid tot verontwaardiging onder publieke figuren en voorstanders van de vrijheid van meningsuiting.

In schril contrast hiermee is de westerse mainstream media oorverdovend stil over de absurditeit van de aanklachten die zijn bedacht tegen de in Rusland geboren techmagnaat. Durovs arrestatie wordt in de Franse media geprezen als een ‘verdediging van de rechtsstaat’.

Maar als we teruggaan naar 2021, zien we hoe de woede van de westerse wereld neerdaalde op de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko over de arrestatie van een Wit-Russische pro-oppositieblogger die op de opsporingslijst van het land stond vanwege het beramen van ‘een bloedbad en een bloedige staatsgreep’ in het land.

Roman Protasevich, medeoprichter van het Nexta Telegram-kanaal – in Wit-Rusland bestempeld als extremist – zat in een Ryanair-vlucht naar Litouwen. Het vliegtuig moest een noodlanding maken op de internationale luchthaven van Minsk na een gemelde bommelding. Hoewel de dreiging een hoax bleek, arresteerde de Wit-Russische politie Protasevich.

De aanklachten tegen hem omvatten het organiseren van activiteiten die de openbare orde schonden en het aanzetten tot sociale haat. Samen met zijn handlangers had hij “een bloedbad en een bloedige staatsgreep” in Wit-Rusland beraamd, aldus president Alexander Loekasjenko, die benadrukte dat de extremist zijn “talrijke westerse beschermheren” had gediend door als huurling in de oorlog in Donbass te vechten.

Er was een internationale verontwaardiging na de arrestatie, waarbij de EU sancties oplegde aan Loekasjenko en belangrijke sectoren van de Wit-Russische economie. Westerse leiders beschuldigden Wit-Rusland ervan het Ryanair-vliegtuig te hebben gekaapt en sommige landen schortten vluchten van en naar het land op.

Een Wit-Russische rechtbank veroordeelde Protasevich in 2023 tot acht jaar gevangenisstraf, waarbij de president hem datzelfde jaar gratie verleende nadat hij had samengewerkt met het rechtssysteem.

En als we naar vandaag kijken, zien we geen enkele westerse media die de absurditeit van de bewering dat de eigenaar van Telegram verantwoordelijk is voor het misbruik van de app, ter discussie stelt.

error: Kopiëren mag niet!