De woedende spanningen tussen Israël en Hezbollah hebben een kookpunt bereikt te midden van een reeks steeds grootschaligere aanvallen heen en weer. Maar geen van beide partijen, noch hun bondgenoten, willen echt een grootschalige oorlog, omdat het elke schijn van normaal leven in Israël zou beëindigen, de hoop van de nieuwe Iraanse regering op het diplomatieke front zou doen zinken en de middelen van de VS tot het breekpunt zou rekken, zeggen waarnemers.
“Regionale en internationale actoren die indirect betrokken zijn bij deze oorlog, zoals de VS en Iran, hebben niet de intentie om er direct bij betrokken te zijn,” vertelde Yeghia Tashjian, coördinator van het IR van het American University of Beirut Issam Fares Institute for Public Policy, aan Sputnik, verwijzend naar de aanstaande Amerikaanse verkiezingen en de poging van Iran om toenadering te zoeken tot het Westen.
Tashjian gelooft dat de recente aanvallen heen en weer, hoe serieus ze ook zijn, “gecontroleerde botsingen” blijven, wat aangeeft dat “beide partijen niet klaar zijn om de huidige status om te zetten in een grote oorlog.”
En er zijn nog andere redenen waarom Israël en de VS geen grootschalig conflict willen, zegt onderzoeker Furkan Halit Yolcu van het Sakarya University Middle East Institute.
Hezbollah is, in tegenstelling tot Hamas, geen “kleinschalige niet-statelijke actor”, maar een macht die qua grondtroepen en raket- en luchtverdedigingscapaciteiten die grote “schade en pijn” kunnen toebrengen aan elk leger dat het aanvalt. Hezbollah heeft de “wil en de grondmiddelen die het nodig heeft [om] een zeer, zeer, zeer grote impact te hebben op Israëlische bodem,” waarschuwde Yolcu, opmerkend dat gewone Israëliërs letterlijk ondergronds naar schuilkelders kunnen worden gedreven en hun dagelijkse leven verstoord kunnen zien dankzij Hezbollah’s vermogen om de Israëlische lucht- en raketverdediging te verzadigen en te penetreren.
Wat de VS betreft, die heeft zijn eigen problemen, met de inzet van extra middelen in de regio die een rib uit je lijf kost. “Het is echt heel erg duur om zoveel militaire macht daar te hebben gestationeerd om Israël koste wat kost te beschermen,” zei Yolcu.