Deodorant: Van ouderwetse pracht tot modern luxegoed

Deodorant is een modern luxegoed dat we gebruiken om lichaamsgeur te verminderen, fris te blijven en zelfvertrouwen te behouden. Het neutraliseert geur veroorzakende bacteriën en houdt ons de hele dag fris.

De oude Egyptenaren en Sumeriërs gebruikten al deodorant. Ze adviseerden elkaar de oksels in te wrijven met geparfumeerde olie, waarvoor ze speciale citrus- en kaneeloliconcentraten hadden ontwikkeld die zelfs bij hoge temperaturen niet ranzig werden. Deze kennis bereikte later ook Griekenland en Rome, maar raakte daarna in de vergetelheid.

De oude bevolking wist niet waardoor lichaamsgeur werd veroorzaakt, en hun deodoranten maskeerden slechts de ene geur met een andere. Pas enkele tientallen jaren geleden werd ontdekt dat de onaangename geur ontstaat door de aanwezigheid van bacteriën die in vochtige, warme oksels goed gedijen.

Het gebruik van deodorant heeft een lange geschiedenis, maar dankzij moderne wetenschap begrijpen we nu beter hoe het werkt en kunnen we effectievere oplossingen voor lichaamsgeur aanbieden. 

error: Kopiëren mag niet!