Baby’s sterven in Academisch Ziekenhuis Paramaribo: Tijd voor verantwoorde zorg

In Suriname zijn onlangs drie baby’s overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), naar verluidt door beperkte capaciteit en personeelstekorten. Deze tragische gebeurtenissen roepen ernstige vragen op over de kwaliteit van zorg en de verantwoordelijkheid van zowel het ziekenhuis als het ministerie van Volksgezondheid. Tot op heden hebben officiële instanties het publiek niet gerustgesteld of geruchten ontkracht.

Dit is helaas niet de eerste keer dat baby’s in het AZP zijn overleden. In 2018 stierven zes baby’s door een bacteriële besmetting. Deze terugkerende problemen wijzen op systemische tekortkomingen die dringend moeten worden aangepakt.

De naam “academisch” impliceert een hoge standaard van zorg en expertise. Als AZP deze titel wil blijven dragen, moet het aan bepaalde vereisten voldoen. Dit omvat niet alleen voldoende personeel en middelen, maar ook proactieve communicatie en transparantie naar de bevolking.

Het is van vitaal belang dat er strengere maatregelen worden genomen om de zorgkwaliteit te verbeteren. Dit omvat adequate personeelsbezetting, regelmatige inspecties en strenge hygiëneprotocollen. Daarnaast moeten de autoriteiten onmiddellijk reageren op incidenten om het vertrouwen van het publiek te herstellen.

De zorg voor de jongste en kwetsbaarste patiënten zou altijd prioriteit moeten krijgen. 

Het is tijd voor verantwoorde zorg en actie, zodat dergelijke tragedies niet opnieuw voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!