Jongeren discussiëren over politieke betrokkenheid 

Afgelopen weekend vond een levendige discussie plaats in het discussieprogramma TAKI, waarin jongeren van diverse politieke partijen hun visie deelden over de rol van jongeren in de politiek. Het onderwerp van de avond was duidelijk: “Jongeren in de politiek”.

De discussie vond zaterdag plaats bij Restaurant RFG Meat On Coals 2.0, gevestigd aan de Mangrovestraat te Beekhuizen. TAKI is een praatprogramma dat als doel heeft de kloof tussen de politiek en de gemeenschap te verkleinen door maatschappelijke, economische, sociale en culturele issues aan de kaak te stellen, te bespreken, teneinde oplossingsmodellen aan te dragen.

Een breed scala aan panelleden, bestaande uit zowel jonge politieke vertegenwoordigers als ervaren deskundigen, gaf hun mening over de politieke betrokkenheid van de jeugd.

Het panel bestond uit prominente jonge politici: Danique van Varsseveld, voorzitter van de Jongerenraad van de NPS, Konrad Acton, ondervoorzitter van de NDP Jongeren, Angel Huang, ondervoorzitter van de VHP Jongerenraad, Rildo Aserie, jongerenvertegenwoordiger in het Hoofdbestuur van de BEP, en Obed Kanapé, vertegenwoordiger van ABOP Jongeren. 

De discussie werd aangevuld door de deskundige inzichten van Jennifer van Dijk-Silos, een Surinaams docente, juriste, politicaen coördinatrice  van de beweging Passie voor Suriname.

De discussie begon met de stelling dat jongeren in vergelijking met volwassenen minder interesse hebben in de politiek. De panelleden bediscussieerde het feit dat  jongeren voldoende politiek geïnformeerd zijn en of de politieke interesse bij jongeren actief moet worden aangewakkerd of dat dit vanzelf komt. Een andere belangrijke vraag was hoe politieke partijen met de verkiezingen in aantocht jongeren kunnen motiveren om te gaan stemmen.

Vanuit de zaal mochten aanwezigen hun bijdrage leveren aan de discussie, een opmerkelijke stelling die erbij kwam was het wel of niet aanwezig zijn van een gedegen jongerenbeleid.
De discussie richtte zich vervolgens op mogelijke oplossingen om deze kloof te dichten. Een gemeenschappelijk standpunt onder de panelleden was dat politieke educatie en betrokkenheid vanaf jonge leeftijd gestimuleerd moeten worden. 

Jennifer van Dijk-Silos benadrukte dat jongeren een cruciale rol spelen in de toekomst van het land en dat hun betrokkenheid essentieel is voor een gezonde democratie. De discussie  bracht duidelijk naar voren dat er nog veel werk aan de winkel is om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Met de verkiezingen voor de deur blijft de vraag hoe politieke partijen hun beloften kunnen waarmaken en jongeren daadwerkelijk kunnen motiveren om hun stem te laten horen.

error: Kopiëren mag niet!