De eerste Indiase maanmissie heeft deze week nieuw bewijs gevonden dat het oppervlak van het hemellichaam vroeger uit een oceaan van magma bestond.
De maanrover Chandrayaan-3 vond bij de zuidpool van de maan uniek gesteente dat bevestigt dat de maan was bedekt met magma. De maanrover vond op het maanoppervlak veel anorthosiet, een smeltgesteente met veel lichte mineralen. Dat is het gevolg van een grote hoeveelheid magma die ooit de maan bedekte, vertelt Santosh Vadawale, medeauteur van het onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature.
Anorthosiet drijft door zijn lichte mineralen naar boven in magma. Als overal op de maan anorthosiet wordt gevonden, wijst dat op een korst die ooit een grote magmaoceaan was.
Vermoedelijk ontstond de oceaan van magma in de beginjaren van de maan. Die ontstond ruim vier miljard jaar geleden, toen een voorwerp ter grootte van Mars in botsing kwam met de nog jonge aarde. De maan vormde zich uit de resten van dat voorwerp en brokstukken van de aarde.
Het duurde miljoenen jaren voordat de maan afkoelde. In die periode bestond haar korst grotendeels uit een oceaan van gesmolten gesteente.