Volgens het statistiekbureau van Suriname vertonen de huwelijksdata een neerwaartse trend in het aantal huwelijken en een stijging in echtscheidingen. In 2019 werden 1.851 huwelijken en 813 echtscheidingen geregistreerd, met een echtscheidingsverhouding van 1:2.28, vergeleken met 1:2.33 in 2017. De gemiddelde leeftijd bij trouwen was in 2019 37,28 jaar voor mannen en 33,06 jaar voor vrouwen. Bij echtscheidingen was dit 42,62 jaar voor mannen en 38,71 jaar voor vrouwen. De gemiddelde huwelijksduur steeg van 11,72 jaar in 2017 naar 12,61 jaar in 2019.
Volgens Noreen Goldmann’s studie “Marriage Selection and Mortality Patterns,” gepubliceerd in Demography (mei 1993), leven gehuwde mensen gemiddeld vijf tot vijftien jaar langer dan weduwen en vrijgezellen. Dit langere leven komt niet noodzakelijk door het huwelijk zelf, maar doordat mensen met een langere levensverwachting eerder trouwen. William Farr schreef in 1858 dat minder gezonde individuen zoals halfgare, idioten en criminelen minder vaak trouwen. Gezonde en aantrekkelijke mensen worden daarentegen eerder gestimuleerd om te trouwen door hun families.
Er zijn verschillende redenen waarom gehuwden langer leven. Zo eten getrouwde mannen doorgaans gezonder dankzij het traditionele rollenpatroon waarbij vrouwen vaak voor de gezondere maaltijden zorgen. Daarnaast kan de emotionele stabiliteit die een gelukkig huwelijk biedt, een positieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid. Deze tegenstrijdige causale verbanden, bekend als ‘marriage selection’ en ‘marriage protection’, zijn ingewikkeld en moeilijk van elkaar te scheiden.
De oorzaak van de langere levensverwachting van gehuwde mensen is dus niet duidelijk af te leiden uit de beschikbare gegevens. De correlatie tussen huwelijk en levensverwachting heeft meerdere verklaringen en kan niet eenduidig toegeschreven worden aan één factor. Experimenten om deze kwestie onder strikt gecontroleerde omstandigheden te onderzoeken zijn moeilijk uit te voeren, waardoor het debat over deze kwestie waarschijnlijk nog lang zal doorgaan.
Gehuwde mensen leven niet langer alleen doordat ze getrouwd zijn, maar ze trouwen ook omdat ze langer leven. Het huwelijk is dus zowel oorzaak als gevolg van een langer leven. De media vereenvoudigen vaak deze complexe relatie, maar zoals Goldmann benadrukt, is het cruciaal om beide aspecten in overweging te nemen. Daarom is het huwelijk een significante, maar niet de enige factor die bijdraagt aan een langere levensverwachting.