Diplomatieke circusact: Mensensmokkel bij het consulaat van Haïti

In wat bijna klinkt als een aflevering van een dramaserie, zijn bijna alle medewerkers van het diplomatieke consulaat van Haïti in Suriname ontslagen vanwege vermeende betrokkenheid bij mensensmokkel. Blijkbaar staat het consulaat niet voor culturele uitwisseling, maar voor het handelen in mensen. Franse autoriteiten hadden hun wekker gezet en ontdekten het mogelijke smokkelfeest, waarin Suriname de rol van een tussenstop voor Haïtiaanse migranten speelde, op hun route naar de Franse territoria.

Uit het onderzoek bleek dat sommige Haïtianen wel $4.000 betaalden aan een reisbureau om naar Suriname te komen, waarna ze per bus verder reisden naar Frans-Guyana of Brazilië. Haïtiaanse reizen zijn geen avontuur meer, maar eerder een prijzige loterij met mensen als jackpot.

Natuurlijk, onze regering knippert niet eens wanneer duizenden Haïtianen de grens oversteken; ze doen alsof de neus flink bloedt. De hitte stijgt verder wanneer onthuld wordt dat minstens één ondernemer zwaar betrokken is bij dit immorele circus, maar toch het groene licht kreeg voor chartervluchten naar Haïti.

Zoals ex-minister Jennifer van Dijk-Silos in 2016 onthulde, lijkt het alsof Suriname het Mekka is geworden voor Haïtiaanse migranten. Ze verbaasde zich erover dat in slechts zes weken tijd 6.000 Haïtianen ons land binnenkwamen. Misschien moeten we toch die ‘Welkom Haïtianen’-vlag maar eens weghalen bij de grens.

In een land waar corruptie en mensensmokkel hand in hand gaan, lijkt het erop dat onze diplomatieke consulaire medewerkers de echte acteurs zijn in deze illustere show.

error: Kopiëren mag niet!