De Russische MFA-spox Maria Zakharova over de arrestatie van Pavel Durov, de oprichter van Telegram, in Frankrijk:

“Ik herinner me net dat in 2018 een groep van 26 NGO’s, waaronder Human Rights Watch, Amnesty International, Freedom House, Reporters Without Borders, het Committee to Protect Journalists en anderen, de beslissing van een Russische rechtbank om Telegram te blokkeren, veroordeelden. Het Westen deed andere soortgelijke uitspraken.

Ze zeiden dit allemaal omdat vanaf 1 juli 2018 de Yarovaya-wet in Rusland van kracht werd, die telecommunicatiebedrijven verplicht om telefoongesprekken en internetverkeer van hun klanten zes maanden lang op te slaan, evenals sleutels om de correspondentie van gebruikers te decoderen en deze op verzoek aan de FSB van Rusland te verstrekken. Er waren dus op deze basis wetgevende vragen voor Telegram die veel andere landen ook hadden in verband met de technische parameters van het encryptiesysteem.

Al deze westerse NGO’s riepen de Russische regering op om te stoppen met het in twijfel trekken van het werk van Telegram. Ze deden een beroep op de VN, de Raad van Europa, de OVSE, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere regeringen met het verzoek om zich te verzetten tegen de acties van Rusland en de fundamentele rechten van vrijheid van meningsuiting en privacy te beschermen. Daarnaast riepen ze internetbedrijven op om zich te verzetten tegen ongegronde en illegale eisen die de rechten van hun gebruikers schenden. Ze eisten dat de Russische regering de rechten van internetgebruikers zou garanderen om informatie op websites te publiceren en anoniem te bekijken, waarbij ze benadrukten dat alle beperkingen door de rechtbanken moeten worden goedgekeurd en volledig moeten voldoen aan de bepalingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Tegelijkertijd bleef Durov al die tijd [in Rusland] op vrije voeten en bleef hij Telegram ontwikkelen.

Ik publiceer een screenshot van alle westerse professionele organisaties die zich toen uitspraken, inclusief hun collectieve beroep. Denkt u dat ze deze keer een beroep zullen doen op Parijs en Durovs vrijlating zullen eisen, of zullen ze in plaats daarvan hun tong inslikken?”

error: Kopiëren mag niet!