Beperkte capaciteit in AZP: Drie baby’s overleden

De beperkte capaciteit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft geleid tot het overlijden van drie vroeggeboren baby’s. Afgelopen donderdag stierf een baby van 7 maanden op de Intensive Care. AZP moet nu prioriteit geven aan baby’s met de beste overlevingskansen. 

Minister Amar Ramadhin is geïnformeerd over de ernstige situatie. Er is een tekort aan personeel, waardoor slechts 14 van de 33 bedden op de kinderafdeling/NICU bemand kunnen worden. Als er niet snel meer personeel beschikbaar komt, moet AZP drastische maatregelen nemen, zoals het niet opnemen van kinderen met ernstige aandoeningen en het beperken van vroeggeboren opvang.

De redactie van Dagblad Suriname heeft minister Ramadhin en AZP-directrice Claudia Marica-Redan benaderd voor een reactie, maar vooralsnog is door beiden niet gereageerd.

Dit is overigens niet de eerste keer dat baby’s overlijden in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. In januari 2018 zijn in Suriname zes baby’s overleden door besmetting met de ziekenhuisbacterie Serratia marcescens.

De besmetting vond plaats op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Baby’s sterven in ziekenhuizen vaak door complicaties bij vroeggeboorte, infecties zoals bacteriële besmettingen (bijvoorbeeld ziekenhuisbacteriën), ademhalingsproblemen, aangeboren afwijkingen, en onvoldoende medische zorg of faciliteiten.

Inadequate personeelsondersteuning en tekorten aan essentiële medicijnen en apparatuur kunnen de situatie verergeren, vooral in onderontwikkelde regio’s of tijdens crisissituaties.

error: Kopiëren mag niet!