Verdachten moord 4 Nederlandse journalisten in El Salvador na 40 jaar voor de rechter

Ruim 40 jaar na de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador, verschijnen drie hoofdverdachten in het Midden-Amerikaanse land voor de rechter. Dat melden twee mensenrechtenorganisaties die nabestaanden van de slachtoffers bijstaan.

De rechter heeft besloten dat de voormalige minister van Defensie en twee hoge militairen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor wat er die dag in maart 1982 is gebeurd.

De journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joost Willemsen liepen toen in de plaats Chalatengango in een hinderlaag van een speciale militaire eenheid. Ze werden door soldaten doodgeschoten. 

In El Salvador woedde toen een bloedige burgeroorlog, die naar schatting 75.000 mensen het leven kostte. De vier journalisten waren voor de toenmalige omroep IKON op reportage in het rebellengebied.

De verdachten die nu terecht moeten staan, zijn de oud-kolonel die het bevel voor het bloedbad zou hebben gegeven, Mario Adalberto Reyes Mena, oud-minister van Defensie José Guillermo García en een voormalige politiechef, Francisco Antonia Morán.

Morán en García werden in 2022 gearresteerd. Om gezondheidsredenen worden ze vastgehouden in een ziekenhuis. Reyes Mena woont in de Verenigde Staten en moet worden uitgeleverd. Voor zover bekend is er nog geen datum voor het proces.

error: Kopiëren mag niet!