Rehabilitatie Waterkant kan zeker 15 maanden duren

‘Parkeren en wandelen langs de strook voorlopig ongewenst’ 

De rehabilitatie van de Waterkant zal meer dan een jaar gaan duren. Als onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) wordt de strook langs de Surinamerivier tegenover onder andere de Centrale Bank van Suriname grondig gemoderniseerd. Volgens de voorlichtingsdienst van PURP kunnen de werkzaamheden 15 maanden in beslag nemen. 

In juni is een aanvang gemaakt met de fysieke operaties. Dat zou betekenen dat de Waterkant pas rond september 2025 weer in zijn volledigheid beschikbaar zal zijn. Het projectgebied omvat de Waterkant, met name het gedeelte tussen het Assembleegebouw en het Waaggebouw. Vanaf eind juli is het ook niet meer mogelijk om te parkeren langs de Waterkant van Paramaribo. 

De huidige bouwschutting is verplaatst naar het midden van de straat en blijft daar een jaar lang staan. Er wordt een rijstrook vrij gehouden voor het doorgaand verkeer. Rondom het oude Vlaggenplein is ook een bouwschutting geplaatst. Wandelen in het gebied is momenteel niet mogelijk, met uitzondering van het gedeelte achter Fort Zeelandia. 

Unesco Werelderfgoedlijst

De rehabilitatie van de Waterkant, aanpak van het parkeervraagstuk in de binnenstad en het probleem van dak- en thuislozen zullen ook de aandacht krijgen binnen PURP, Met een lening van de Inter-American Development Bank (IDB) wordt het programma uitgevoerd door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, met name het Directoraat Cultuur. 

Eerder is op het terrein tegenover het Waaggebouw de Crafter’s Markt officieel in gebruik genomen. Dit terrein is voor een jaar afgestaan aan de 17 crafter’s van de Waterkant om hun craftwerk en kunstwerk ter verkoop aan te bieden. Het terrein heeft een historische betekenis, omdat het de voormalige slavenloods van de West Indische Compagnie was. Vorig jaar werd ook het herbouwde parlementsgebouw opgeleverd in dit kader.

Ook het hoofdgebouw van het ministerie van Justitie en Politie op de hoek van de Henck Arron- en de J.C. de Mirandastraat worden aangepakt. Er zullen in totaal zeven panden in de historische binnenstad van Paramaribo binnen dit programma worden gerenoveerd. Het gaat om panden die voorkomen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

error: Kopiëren mag niet!