De overheid verdient momenteel te weinig om die salarissen te kunnen betalen die men verwacht. De eisen van de verschillende vakbonden voor salarisverhoging kan de overheid simpelweg niet realiseren. En dat weten de vakbonden ook. Zo zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) woensdag tijdens de persconferentie na de regeringsraadsvergadering.
Ramdin is voorzitter van de cluster van ministers die met ondersteuning van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) besprekingen voert met de overheidsvakbonden voor een loonsverhoging van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden.
“Realisme aan de dag leggen”
Volgens hem moeten de vakbonden een stukje realisme aan de dag leggen. Men moet weten dat er een proces op gang is naar meer economische vooruitgang en welvaart. Maar die is er nog niet. Indien er samen in alle rust samen wordt gewerkt om die vooruitgang te realiseren, dan zal een ieder er voordeel aan hebben, aldus de minister.
De besprekingen tussen het Onderhandelingsorgaan van de Overheid en de verschillende overheidsvakbonden gaan nog steeds door. De bedoeling is dat binnenkort de besprekingen worden voortgezet zodat tot finale overeenstemming kan worden gekomen. De regering is volgens Ramdin altijd bereid om te kijken hoe in de toekomst meer te kunnen doen voor de vakbonden en afspraken daarover maken.
“Geen leningen nemen om salarissen te kunnen betalen”
Maar wat de overheid op dit moment kan doen, zal ook heel duidelijk gezegd worden. Deze regering gaat geen leningen nemen om salarisverhogingen te betalen. Salarissen dienen betaald te worden uit de verdiencapaciteit. Het geld moet eerst verdiend worden om het te kunnen uitgeven, aldus minister Ramdin. Dit is het besef dat ook in de samenleving moet gaan ontstaan dat er zelf moet worden verdiend om te kunnen overleven.