De waarde van geld en de rol van goud en deviezen bij de Centrale Bank

Het is bekend dat de huidige regering in Suriname bij haar aantreden een failliete staatskas heeft overgenomen, zo erg dat er geen deviezen- en goudreserves meer waren. Ook zijn de deviezenreserves van de handelsbanken, die deze in bewaring hadden gegeven, aangetast. Het gevolg hiervan is dat het land te maken heeft gekregen met een hoge inflatie en devaluatie van de SRD. De ex-gouverneur van de Centrale Bank is zelfs vervolgd, en de minister van Financiën is op de vlucht en staat op de Surinaamse opsporingslijst.

Ons papiergeld is, zoals de naam al zegt, slechts papier. De waarde van dit geld ligt niet in een schat van goud en deviezen die ergens in de kelder van de Centrale Bank opgeslagen.

Vroeger mocht men hun bankbiljetten inwisselen voor een bepaald aantal goudstukken, maar dat is niet langer het geval.

Geld heeft waarde omdat mensen erop vertrouwen dat zij met dit geld goederen en diensten kunnen verwerven.

Vroeger was geld intrinsiek waardevol omdat het gemaakt was van edelmetalen zoals goud en zilver, of waardevolle voorwerpen zoals sigaretten en schelpen. Deze edelmetalen en voorwerpen hadden op zichzelf al een waarde, waardoor het makkelijk werd om ze te gebruiken als ruilmiddel.

Het papiergeld dat wij tegenwoordig gebruiken, is ontstaan omdat het onpraktisch is om met zware en waardevolle edelmetalen te betalen.

In de zeventiende eeuw in Londen ontstond de basis van ons moderne papiergeld. Juweliers gaven hun klanten een schriftelijke bevestiging dat het goud dat bij hen in bewaring werd gegeven, kon worden opgeëist wanneer men dat wilde. Deze ‘waardepapieren’ konden vervolgens worden verhandeld.

Dit elimineerde de noodzaak om met zware goudstukken te betalen bij grotere transacties.

In de moderne tijd staan particuliere en publieke centrale banken niet meer in voor de waarde van papiergeld door een dekking in goud.

De Amerikaanse Centrale Bank was in 1971 de laatste die deze dekking opgaf. Sindsdien is papiergeld een ‘verplicht betaalmiddel’ zonder intrinsieke waarde.

Mensen vertrouwen op de waarde van papiergeld omdat de overheid en het financiële systeem deze waarde garanderen, niet omdat het ergens in goud is gedekt. Dit maakt duidelijk dat de waarde van ons geld vandaag de dag niet meer direct aan goud of edelmetalen is gekoppeld, maar aan vertrouwen en de prestaties van de economie.

error: Kopiëren mag niet!