Een jongeman van 27 jaar, R.B., is recentelijk gebeten door een duizendpoot, wat heeft geleid tot een ernstige allergische reactie. De jongeman was genoodzaakt om medische hulp te zoeken en heeft de kosten voor de behandeling uit eigen zak moeten betalen, ondanks verzekerd te zijn.
Natuurkenner Ashok Pherai werd benaderd om meer informatie over duizendpoten en hun gedrag. Volgens Pherai is de duizendpoot ’s nachts actief om uitdroging te voorkomen. Overdag verbergen deze dieren zich onder stenen, boomstammen of bladeren.
Pherai legt verder uit dat er wereldwijd ongeveer 3.000 soorten duizendpoten zijn, waarvan de reuzenduizendpoot met zijn angstaanjagende gifkaken de meest indrukwekkende is. “Uit de voorste poten zijn de gifkaken ontstaan, waarmee hij zijn prooi met gif injecteert”, aldus Pherai. “De prooi sterft snel waarna de duizendpoot de kaken gebruikt om het slachtoffer in stukjes te knippen en naar de monddelen te brengen.”
Duizendpoten eten doorgaans larven, insecten, spinachtigen en soms zelfs kleine vogels, kikkers en muizen. Tegelijkertijd worden ze zelf opgejaagd door grote kevers en vogels.
Ondanks hun jachtinstinct kunnen duizendpoten gevaarlijk zijn voor mensen, vooral als men allergisch is voor hun gif. Pherai waarschuwt dat een allergische reactie in zeldzame gevallen kan leiden tot een levensbedreigende anafylactische shock.
R.B. heeft gelukkig op tijd medische hulp gezocht en heeft geen verdere complicaties ondervonden. Desondanks rijst de vraag of er meer aandacht moet komen voor de risico’s van duizendpoot beten, vooral in gebieden waar deze dieren veel voorkomen.
Interessant is dat wetenschappers onderzoeken of de stoffen in het gif van duizendpoten kunnen worden gebruikt als pijnstillers. Een bijzondere ontdekking in 2016 was een zwemmende soort duizendpoot, ontdekt door een bioloog die op huwelijksreis was in Thailand. Deze ontdekking heeft de interesse in het potentieel van duizendpoot gif alleen maar vergroot.