50 jaar cel voor 11 leden Mexicaans drugskartel voor moord op 122 migranten

In Mexico zijn elf kartelleden veroordeeld voor de moord op 122 mensen in 2011. Alle elf kregen een gevangenisstraf van 50 jaar opgelegd. De slachtoffers waren migranten die op weg waren naar de Amerikaanse grens.

De leden van het Los Zetas-kartel haalden de migranten uit de bussen waarin ze in de noordwestelijke staat Tamaulipas reisden en boden hen aan zich bij het kartel aan te sluiten. Deden ze dat niet dan werd hun schedel ingeslagen.

De lichamen van de overwegend jonge mannen werden later gevonden in massagraven in de stad San Fernando. De elf verdachten werden volgens persbureau AP tussen 2015 en 2017 gearresteerd en zaten sindsdien in de gevangenis. Hun processen hebben zeven tot negen jaar geduurd, wat niet ongebruikelijk is in Mexico.

Volgens Mexicaanse media is Martin Omar Estrada Luna ‘El Kilo’ (zie foto), het toenmalige regionale hoofd van het Los Zetas-kartel en het vermeende brein achter de moorden, een van de veroordeelden. Estrada werd al in april 2011 gearresteerd nadat op 48 plekken in het land massagraven werden aangetroffen.

De groep Los Zetas werd opgericht door voormalige elitesoldaten en diende aanvankelijk als de gewapende vleugel van het ooit invloedrijke en nu gefragmenteerde Golfkartel (Cártel del Golfo) in Tamaulipas.

error: Kopiëren mag niet!