Territoriale veranderingen in Oekraïne

Door Phil Bainbridge
24 augustus 2024 – Oekraïne viert haar onafhankelijkheidsdag na tweeënhalf jaar oorlog, waarbij bijna 20% van het land onder Russische controle staat en meer dan 500 vierkante mijl Russisch grondgebied in handen heeft.

Tweeënhalf jaar zijn verstreken sinds de ongeprovoceerde grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari 2022, maar de militaire patstelling tussen Oekraïne en Rusland lijkt voort te duren zonder dat er een einde in zicht is.

Rusland heeft de afgelopen maanden kleine winsten geboekt in Oost-Oekraïne, maar het Oekraïense plan om het momentum te veranderen door een tegenoffensief te lanceren op Russisch grondgebied, heeft het Kremlin onzeker gemaakt over hoe het verder moet. 200.000 Russen werden geëvacueerd uit grensgebieden toen de Oekraïense strijdkrachten de controle overnamen van wat zij beweren dat meer dan 1.200 vierkante kilometer van de Russische regio Koersk is.

Vóór februari 2022 bezetten Rusland en zijn bondgenoten in Donbas ongeveer 7% van het Oekraïense grondgebied, nadat ze in 2014 ook de Krim hadden geannexeerd. In de eerste paar weken van de oorlog, toen Russische troepen naar de rand van Kiev oprukten en door het zuiden en oosten van het land raasden, steeg dit tot ongeveer 27%

Het eerste Oekraïense tegenoffensief, van april tot november 2022, zag hen echter de Russen terugdringen uit Kiev en Tsjernihiv en grote delen van de provincies Charkov en Cherson heroveren.

Sindsdien heeft de strijd om Oost-Oekraïne duizenden levens geëist, Russisch en Oekraïens, militair en burger, voor marginale territoriale winst.

error: Kopiëren mag niet!