Rijstboeren willen spoedig duidelijkheid van president over uitbetaling compensatiegelden

De Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, de vertegenwoordiging van ontevreden Nickeriaanse rijstboeren, willen spoedig weer een onderhoud met president Santokhi en duidelijkheid vernemen over de uitbetaling van de schade compensatie en de distributie van ureum kunstmest. 

Donderdag is door tussenkomst van districtscommissaris Senrita Gobardhan een brief aan het staatshoofd overhandigd. 

Directe aanleiding voor deze stap is de bewering van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij afgelopen woensdag over het aantal ingezaaide arealen het vorige seizoen. De minister heeft woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van Raad van Ministers tegen journalisten gezegd, dat een onafhankelijke commissie die hij heeft ingesteld tot de bevinding is gekomen dat 28.222 hectare is ingezaaid het vorige seizoen. Dat is volgens hem iets minder dan wat het ministerie van LVV eerder heeft aangegeven, namelijk 30.000 hectare. Op basis van dit geregistreerd aantal ingezaaide arealen heeft de regering eerder een totaal bedrag van SRD 70 miljoen goedgekeurd ten behoeve van compensatie aan rijstboeren voor geleden verliezen het afgelopen seizoen vanwege tekort aan irrigatiewater.

De belangengroep Padieverbouwers Nickerie had haar ernstige twijfels over de cijfers van LVV, en eiste inzage in de registratielijst. In opdracht van president Santokhi heeft LVV schoorvoetend de regsitratielijst doen toekomen aan rijstboeren ter inzage en verificatie. 

Onjuiste gegevens

Na controle en toetsing van de gegevens op de lijst met het veld, is men tot de conclusie gekomen dat er veel minder is ingezaaid. De Belangengroep Padieverbouwers komt op een totaal ingezaaid areaal van 19.780 hectare. Dat heeft ze eerder ook aan de president gerapporteerd. Terwijl nog met de president wordt onderhandeld over de methodiek en de hoogte van de schadecompensatie, heeft de LVV-minister een eigen onafhankelijke commissie de registratielijst opnieuw laten checken. 

Ook is LVV begonnen met distributie van kunstmest aan een groep boeren. Die kunstmestdistributie zou ook onderdeel zijn van de compensatie aan rijstboeren.  Behalve dat zaken daarbij er niet transparant aan toe zouden zijn gegaan, vindt de Belangengroep Padieverbouwers het niet eerlijk dat slechts aan een groep kunstmest wordt verstrekt.

Met betrekking tot de bevindingen van de zogeheten onafhankelijke commissie zei minister Sewdien, dat de verschillen minimaal zijn met de eerder door LVV opgegegeven 30.000 hectare.  Rijstboeren zagen dit al aankomen en verwijten de LVV-minister dat die er alles aan doet om de frauduleuze gegevens op de registratielijst te verdoezelen. Rijstboeren vinden dat de minister met de nieuwe cijfers bewust verwarring probeert te zaaien. Hierdoor ontstaat nog meer vertraging in de uitbetaling van de schadecompensatie aan rijstboeren. 

Ze willen daarom met spoed een onderhoud met de president hierover. 

De belangengroep Padieverbouwers belegde donderdag in Nickerie een persconferentie over deze voortslepende kwestie.

error: Kopiëren mag niet!