Recordwinst voor Chinese automaker Geely door hogere verkoop in Europa

De grote Chinese automaker Geely heeft dit jaar tot nu toe een recordwinst van 10,6 miljard yuan (ruim 1,3 miljard euro) geboekt, zes keer zoveel als vorig jaar. Dat komt mede door een forse verkoopstijging in China en Europa.

Het bedrijf van onder meer de merken Zeekr en Lynk & Co verkocht in de eerste jaarhelft 955.730 auto’s. Dat is 41 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de elektrische en hybride modellen waren in trek.

Door hevige concurrentie in het thuisland wordt voor veel Chinese autofabrikanten de Europese markt steeds belangrijker. Europese fabrikanten zijn daar niet zo blij mee. Zij vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentiem omdat Chinese bedrijven meer staatssteun zouden krijgen dan zijzelf.

De Europese Commissie is het hiermee eens en verhoogde daarom vorige maand de importheffingen op elektrische auto’s uit China.

De Verenigde Staten heeft de tarieven op Chinese elektrische voertuigen zelfs verviervoudigd tot meer dan 100 procent, waardoor ze effectief buiten de Amerikaanse markt worden gehouden. Andere landen, waaronder Turkije en Canada, hebben soortgelijke maatregelen genomen of overwegen die.

error: Kopiëren mag niet!