Landbouw-minister Sewdien houdt zijn hart vast voor effecten hoge temperatuur op agrarische sector

Landbouw-minister Parmanand Sewdien zegt zijn hart vast te houden voor de effecten van de hoge temperaturen op de agrarische sector. Sinds enkele weken is er sprake van extreme hitte gedurende de dag. Landbouwgewassen in het veld kunnen hitte tot een bepaalde temperatuur verdragen. Boven een bepaalde temperatuur gaan de bladeren er flauw bij liggen. Het toedienen van water helpt niet, omdat de verdamping van dien aard is dat het water niet meer opgenomen kan worden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het gewas. 

Bij rijst kan door de warme temperatuur de korrelvorming niet optimaal plaatsvinden.

Warme temperaturen zijn gevolgen van klimaatverandering. Sewdien zegt te bidden en te hopen dat de gevolgen van het warme weer op de oogsten in de agrarische sector mee zullen vallen. Voor wat betreft de rijstsector zijn dit seizoen geen meldingen binnengekomen van calamiteiten. De beschikbaarheid van water is onder controle, de regen valt mee, er is geen sprake van een rattenplaag en er is voldoende padie ingezaaid. De aanplant staat er goed bij en er wordt gehoopt op een goede oogst.

Wereldwijd zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de voedselproductie manifest. Voor Suriname en de Caribische regio is het garanderen en het opvoeren van de voedselproductie erg belangrijk, om zodoende minder afhankelijk te zijn van importen, aldus minister Sewdien.

error: Kopiëren mag niet!