Guyana geroemd voor steun aan Amerikaanse oproepen aan Maduro-regime

Guyana wordt geprezen voor het ondertekenen van een door de VS geleide verklaring die het Maduro-regime in Venezuela oproept om mensenrechten te respecteren. De verklaring komt te midden van harde acties tegen verkiezingsprotesten door de Venezolaanse regering. 

De afgelopen weken is de repressie in Venezuela toegenomen na betwiste verkiezingen op 28 juli, waarbij duizenden demonstranten werden gearresteerd of geëlimineerd. 

Amerikaanse ambassadeur Nicole Theriot waardeerde de vastberaden houding van Guyana en Suriname, in tegenstelling tot andere CARICOM-landen zoals Trinidad en Tobago en St. Vincent en de Grenadines. De internationale gemeenschap veroordeelt de repressie en roept op tot vrijlating van gevangenen en het respecteren van democratische processen.

De VS heeft een vreemd begrip van de internationale gemeenschap. Ze zou eerder moeten zeggen: de VS en enkele andere landen. Niet alle landen delen dezelfde belangen als de VS ten aanzien van Venezuela.

Venezuela heeft Caribische landen altijd ondersteund met olie en kunstmest. Trinidad heeft olie-samenwerkingsovereenkomsten met Venezuela en volgt niet blindelings de besluiten van de VS, zoals sommige andere landen wel doen.

error: Kopiëren mag niet!