Australië claimt grootste zonne-energiepark ter wereld te bouwen: 12.000 hectare groot

Australië heeft plannen goedgekeurd voor het naar eigen zeggen grootste zonnepark ter wereld. Het zonnepark moet komen in het noorden van het land en wordt 12.000 hectare groot.

Met de Australia-Asia PowerLink is omgerekend ruim 12 miljard euro gemoeid. Volgens de Australische milieuminister Tanya Plibersek wekt het park na afronding voldoende energie op om drie miljoen huizen van stroom te voorzien.

Het project levert op termijn 6 gigawatt elektriciteit. Daarvan is 4 gigawatt bestemd voor binnenlands gebruik, met name voor de industrie in de Noord-Australische stad Darwin. De overige 2 gigawatt gaat naar Singapore, via een onderzeese kabel van 4.300 kilometer lang. De stadstaat is gebaat bij groene stroom, omdat Singapore zelf onvoldoende land heeft om duurzame energie op te wekken.

Australië claimt dat het nieuwe zonnepark het grootste ter wereld wordt.

Gemeten naar het aantal hectare is het dat niet. Zo is er in het westen van India een park van 14.000 hectare. Dat wekt wel minder stroom op dan de 6 gigawatt die gepland staat voor de Australia-Asia PowerLink.

error: Kopiëren mag niet!