SpaceX test nieuw hightechpak voor eerste privéruimtewandeling

Door Jordi Bou
26 augustus 2024 – SpaceX’s Polaris Dawn-missie staat op het punt om vier astronauten te lanceren op een vlucht van vijf dagen om ’s werelds eerste privéruimtewandeling te proberen. De missie zal een grote test zijn van SpaceX’s nieuwe ruimtepakken.

Het Crew Dragon-ruimtevaartuig zal niet eerder dan 26 augustus worden gelanceerd op een Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral.

Nadat de capsule de hoogste baan heeft bereikt die een Dragon heeft gevlogen – 1.400 km – zal hij afdalen naar een kruisbaan van 700 km waar de astronauten de allereerste commerciële ruimtewandeling zullen proberen.

Dit zal SpaceX’s nieuw ontwikkelde ruimtepakken testen, formeel Extravehicular Activity (EVA) genoemd, die zijn voorzien van heads-up displays, helmcamera’s en thermisch beheertextiel.

Het nieuwe uniform wordt beschreven als een evolutie van de ruimtepakken die momenteel worden gedragen door astronauten aan boord van Dragon-missies, die uitsluitend zijn ontworpen om in drukomgevingen te blijven.

Terwijl ze geschiedenis schrijven buiten hun Dragon-capsule, zal de bemanning de eerste zijn die Starlink-lasergebaseerde communicatiesystemen test waarvan SpaceX denkt dat ze cruciaal zullen zijn voor toekomstige missies naar de maan en uiteindelijk Mars.

error: Kopiëren mag niet!