Schade linken aan bestuur

De dambreuk bij Alliance heeft grote schade toegebracht voor de mensen die op de voormalige plantage en omgeving wonen. Het laatste nieuws is dat door de werking van eb en vloed de overstroming in het gebied nu onder controle is. Ook door menselijk ingrijpen zoals het inzetten van een graafmachines zou de zaak beheersbaar zijn gemaakt. Het is toch wel geruststellend om te vernemen dat het gestegen water in het woongebied is gezakt. 

Het is gerapporteerd dat er dambreuken waren die gemeld zijn bij de ministers van LVV en OW. Dat zijn twee ministers van de VHP-fractie. Nu wil het toeval dat het dezelfde minister van OW is geweest die op een moment voor de media zou hebben gezegd dat het Surinaamse volk moest voelen voor zijn keuzes. Hij kon naar eigen zeggen bepaalde openbare werken niet uitvoeren, omdat er geen geld was door het beleid van de vorige regering. Die vorige regering zou veel schulden hebben achtergelaten voor deze regering die dan geen geld zou hebben om openbare werken uit te voeren. En die vorige regering was een keuze van de mensen die het slachtoffer zijn van het niet onderhouden van de openbare werken en het zijn ook de mensen die klagen dat het allemaal niet goed gaat. 

Nu lezen we dat door de bewoners er waarschuwingen zijn gegeven aan diezelfde minister die vindt dat de bevolking moet worden gestraft en een collega-minister van LVV. De vraag rijst nu waarom er door de ministers geen noodmaatregelen zijn genomen om zo een overstroming in te dammen en te voorkomen. In de districten wordt verwacht dat juist de openbare werken sterk in de gaten worden gehouden door het lokale bestuur. Dan denken we aan de dc, die korte lijnen moet hebben met ministers en zelfs de president. Die korte lijnen om rampen te voorkomen zijn wel aanwezig, maar hebben niet gewerkt. 

Nadere analyse zal uitwijzen waarom de regering en de autoriteiten in deze nalatig zijn gebleven. 

Weleens is men geneigd ook een politieke lijn te trekken. De beelden van de ramp spreken voor zich. Gelukkig heeft de overstroming niet gezorgd voor het verlies van levens van mensen. In hoeverre dieren van de overstroming slachtoffer zijn geworden is nog onduidelijk. 

Het is bekend dat Aliance een agrarisch gebied is. Nu wordt gerapporteerd dat in het gebied de gewassen die zijn aangeplant ook onder water zijn gelopen. Wanneer deze op den duur door de wateroverlast zullen uitsterven, dan zal de schade blijken groot te zijn. De regering moet nu alvast werken aan een schadevergoeding van de mensen die in hun huis schade hebben geleden, want het water is de huizen in gedrongen. De regering moet zich ook voorbereiden op een vergoeding van de schade van de landbouwers en de veetelers. Als het gaat om gewassen met een korte cyclus dan is de schade iets kleiner. De schade zal groter zijn bij gewassen met een langere cyclus, waarbij we bijvoorbeeld denken aan vruchtbomen, waarvan bepaalde niet tegen een wateroverlast kunnen. Het gevolg van de wateroverlast is dat de waters dan gaan verrotten. 

Alliance is bekend als een citrusdistrict waar van plantage Alliance de sinaasappels komen. 

In het geheel is in de media weinig bekend geworden over de rol van het NCCR. De hamvraag blijft waarom de ramp niet kon worden voorkomen. En uiteraard ook waarom de lokale bevolking niet harder aan de bel heeft getrokken. Alliance is een plaats in Commewijne die dieper in het district ligt. Vanuit Paramaribo moet men 2 keer een rivier oversteken om de plaats te bereiken. De eerste oversteek is nu gemakkelijker via de brug over de Surinamerivier. De tweede oversteek is onvermijdbaar met de boot wat voor sommigen een drempel is om de mooie natuurrijke plek aan te doen voor bijvoorbeeld een dagjestocht. 

Alliance is een dorp en een voormalige suikerrietplantage in het district Commewijne in Suriname. Het ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier en aan het begin van de Matapicakreek. Bij het dorp worden in de 21e eeuw vooral citrusvruchten gekweekt die op de markt in Paramaribo worden verkocht. Alliance heeft een regionale functie met een school en een elektriciteitscentrale. Er is een bootverbinding met het dorp Alkmaar. De plantage was een alliantie (samenvoeging) van negen plantages. De eerste samenvoeging bestond uit Sporksgift en Lodewijksburg. In 1860 werd uitgebreid met 7 plantages. Toen de slavernij drie jaar later officieel werd afgeschaft, werkten er nog 502 slaven. De toenmalige bezitter Hugh Wright was ook eigenaar van Hooyland aan de Commetewanekreek. Alliance contracteerde tussen 1873 en 1929 in totaal 2016 Hindoestaanse en 2136 Javaanse arbeiders. In 1879 kwamen hindoestaanse contractarbeiders in opstand tegen het gezag op de plantages Alliance en De Resolutie. 

Alliance bleef tussen 1860 en 1953 suiker produceren, hierbij werd voor de verwerking van suiker gebruikgemaakt van de vacuümpan-methode. De onderneming was, op Mariënburg na, de laatste suikeronderneming in Suriname. In 1953 werd Suiker Onderneming Alliance aangekocht door de staat. Het bestond toen uit de volgende gronden met in totaal 5.749 akkers. De staat had de bedoeling om de plantage te verkavelen en te verdelen onder de werknemers. Dit plan werd niet ten uitvoer gebracht. Vanaf 1973 ging het verder als Staatsbedrijf Alliance, gericht op de verbouw van onder meer citrusvruchten. In 1988 waren er een kleine honderd mensen werkzaam en woonden er rond driehonderd op de plantage. De grootte was inmiddels gehalveerd tot 2466 hectare. In 2001 was het aantal werknemers teruggelopen tot 46.  

error: Kopiëren mag niet!